Vjesnik: 28. 4. 2000.

SDP mora shvatiti da ne može imati svaku sindikalnu središnjicu

Rekao je to čelnik URSH-a Boris Kunst / SDP može imati samo one središnjice koje su navikle mijenjati političke partnere, dodao je Kunst / URSH apelira na stranke da se suzdrže od korištenja proslave 1. svibnja u predizborne svrhe

ZAGREB, 27. travnja – Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) apelira na sve stranke čiji se kandidati natječu na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu da se suzdrže od korištenja proslave 1. svibnja u predizborne svrhe, rekao je čelnik URSH-a Boris Kunst na konferenciji za novinare u četvrtak. »URSH nije dopustio ni jednoj stranci od 1991. da zlouporabi praznik rada u promidžbene svrhe«, kazao je Kunst i dodao da je SDP najavio postavljanje štandova uz Malu pozornicu u Maksimiru. »Vjerujem da je reputacija SDP-a kao najveće stranke tolika da mu nije potrebno prikupljanje političkih bodova i simpatija građana baš taj dan«, naglasio je Kunst.
Ako sve druge stranke poštuju našu molbu, najav
a SDP-a se može protumačiti kao bahatost prije izbora. »SDP mora shvatiti da ne može imati svaku sindikalnu središnjicu, već samo one koje su se navikle mijenjati političke partnere«, rekao je Kunst i dodao da URSH želi sačuvati samostalnost. »Nećemo dopustiti političko prostituiranje«, zaključio je. Govoreći o tradicionalnoj URSH-ovoj proslavi 1. svibnja, najavio je da će se na Malu pozornicu u Maksimiru doći predsjednik Republike Stipe Mesić i održati prigodan govor, a očekuje se i dolazak premijera Ivice Račana. »Ovogodišnja obljetnica je jubilarna za Hrvatsku, jer se obilježava 110. put, kao simbol slavljenja ljudskog rada«, podsjetio je Kunst i dodao da je URSH-ov program skroman i prilagođen gospodarsko-socijalnoj situaciji«.
Na letku koji će se dijel
iti u Maksimiru istaknuti su URSH-ovi zahtjevi Vladi: zaustavljanje rada bez plaće, zaustavljanje nezaposlenosti i poticanje zapošljavanja te ispunjenje predizbornih obećanja. »Vlada hitno mora napraviti reviziju pretvorbe i privatizacije, promijeniti porezni sustav, smanjiti stopu PDV-a, promijeniti radno zakonodavstvo i donijeti strategiju gospodarskog razvoja«, rekao je Kunst. Vlada mora pravednije podijeliti teret svladavanja ekonomske i socijalne krize, bitno skresati državnu potrošnju i pravednije brinuti o socijalnom položaju umirovljenika, invalida i stradalnika Domovinskog rata.
Izaslanstvo URSH-a će 1. svibnja na Mirogoju položiti vijence u spomen na poginule branitelje. URSH će u Maksimiru građanima podijeliti 3.000 porcija graha i 400 litara piv
a.

ANUŠKA FJOROVIĆ