Novi list: 28. 4. 2000.

Rađanje novog trijumvirata

Piše: Dražen Vukov Colić

Lopta se spušta na zemlju, ali su tek ovih dana pušteni neki novi prijeteći baloni, pa se u novom trokutu hrvatske političke moći (Mesić-Račan-Budiša), zakapaju neke stare ratne sjekire, ali još uvijek bruse i neka buduća oružja. Tako su o Mesićevom poigravanju zlokobnim Tuđmanovim stenogramima, Račan i Budiša vrlo otvoreno i kritički progovorili, tek kada se potvrdilo da se u toj gomili svakojakih papira, nalaze i doslovni zapisi oporbenih susreta, razgovora i pregovora s bivšim Predsjednikom Republike, dok su i Račan i Granić, i Dekanić i Radoš, u vrlo pomirljivom tonu pokušali prevladati najnoviji nesporazum oko šefova tajnih službi. Radoš je htio “ubrzati stvari”, Dekanić je mislio “da je sve već dogovoreno u Vladi”, dok je Račan za sve optužio “slabu koordinaciju”, pa se tako munjevita Mesićeva potvrda Radoševog osobnog kandidata (Davor Bišćan na čelo SIS-a), pokušava prikazati samo kao nespretni plod nepromišljenih dobrih namjera, a nipošto i nikako, kao još jedan vrlo rječiti dokaz, da se borbe oko konačne raspodjele hrvatske vlasti i ovlasti, više ne raspliću samo u osporenim odnosima između Pantovčaka i Markovog trga, već i u vrlo isprepletenim nadmetanjima između Račana i Budiše, Budiše i Mesića, i Mesića i Račana.

U mreži zlokobnih stenograma

Tako se u Hrvatskoj rađa novi politički trijumvirat, u čemu Budiša sve spretnije naplaćuje svoju koalicijsku vjernost, Račan sve nervoznije pokušava preurediti političke dnevne redove, a Mesić velikodušno prihvaća dodatne javne kritike - tek kada je postigao skoro sve što je želio. Ne samo Pašalić i Skegro, već i Budiša i Račan, odjednom mogu biti bar načelno zabrinuti zbog osporenih Tuđmanovih stenograma, dok se na Pantovčaku neslužbeno može čuti, kako su se nekadašnji oporbenjaci, a sadašnji državni predvodnici, s Tuđmanom sastajali i češće, negoli je to ikada bilo javno objelodanjeno. Dok se radilo samo o Pašaliću i Škegri, vladajuća se koalicija ograničila samo na načelne prigovore, a sada i Račan i Budiša, otvoreno ponavljaju ono što traži i Borislav Skegro, pa od Mesića zahtijevaju da objavi i stenograme vlastitih susreta sa Tuđmanom, kada se već tako znakovito čini da sada zna sve što treba znati i o možebitnoj tajnoj politici Budiše i Račana.

Hrvatska se sve više zapliće u toj mreži zlokobnih stenograma, a rastače u stalnim sukobima oko šefova tajnih službi, pa je dobro što i Radoš, i Račan, i Dekanić žele ograničiti štetu koju bi mogao donijeti svaki javni sukob oko Bišćanovog imenovanja, bez obzira na to što se čini da Račan postaje sve osamljeniji, Budiša šve zahtjevniji, a Mesić sve spretniji u toj utrci za javnim naklonostima. Ne baš “banana republika”, ali ipak vrlo šaroliko društvo, koje tek treba demokratski probaviti svoje veličanstvene izborne pobjede, u znaku europskih pravila političke igre. U tome, Račan mora neposredno položiti dva vrlo teška ispita (zagrebački izbori i istup pred čelnicima NATO pakta, 7. i 9. svibnja), dok njegov zamjenik Goran Granić prigodom otvaranja proljetnog Velesajma, još uvijek drži pretežito načelne govore, u ime svekolike suradnje u neizbježnoj godini odricanja, u kojoj Vlada mora još uvijek mora donositi mnoge nepopularne odluke, kako bi tek započela s temeljitom obnovom svekolikog poharanog gospodarstva.

Politička sapunica

S dodatnim naklonom Domovinskom ratu, kako bi se prekinuli nepotrebni križarski sukobi sa zbunjenim dragovoljcima, u potrazi za dugoročnim rješenjima, a ne u stalnom lovu na ove ili one pogreške, pa je takav koncilijantni Goran Granić, i ove dodatne nesporazume oko šefa vojne obavještajne službe, svrstao u “sitnice kojima se pridaje previše pažnje”. Nema dvojbe da bi svekolika javnost sa mnogo više dobre volje dočekala neke dobre vijesti o borbi protiv nezaposlenosti, izravnim stranim ulaganjima, ili konačnom pristupu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ili “Partnerstvu za mir”, ali je još uvijek opsjednuta upravo takvim “sitnicama”, već i zbog toga što je dio medija ponovno preuzeo ulogu osobnih političkih glasnogovornika, a pikantne svađe oko imenovanja, u međustranačkim dogovorima međusobno nabrušenih istomišljenika, iz dana u dan obogaćuju beskonačnu političku sapunicu, u kojoj se baš kao u pravim sapunicama - sve svodi na pitanja tko će koga, a tko će s kime, a ne što i kako, zbog čega i koliko.

U toj vrsti političke pjene, u međunarodnim krugovima, Hrvatska još nije ništa bitno izgubila, ali će već sada teže zaraditi neke neizbježne stvari. Mnogi će rado prihvatiti potrebu da se “raskrsti s kriminalnom prirodom bivšeg režima”, ali će ipak upozoriti da se državni dokumenti ne mogu koristiti kao privatna oglasna ploča, čak i kada se radi o Predsjedniku Republike, dok će oni najkritičniji, već sada posumnjati, hoće li ovakva vlast biti spremna i sposobna sačuvati neke mnogo presudnije tajne, kada se ipak jednom uključi u najvažnije međunarodne sveze.

Lopta se spušta na zemlju

Zbog gromovite priče o podmićivanju oko privatizacije “Telekomunikacija” još uvijek neće stradati njemačko-hrvatske gospodarske sveze, a ni američko-hrvatska ekonomska suradnja neće odjednom presahnuti, bez obzira na to što su neki ministri, američke poduzetnike već prikazali kao neobuzdane grabežljivce, ali će ovakvo nabacivanje blatom, ipak otežati neke buduće pregovore, a gotovo sigurno poskupjeti i neke - buduće ugovore.

Niti Francuzi, kao nova hrvatska meta, nisu baš tako nepopustljivi, kao što se to čini po nekim analitičkim napisima, pa se u prekratko vrijeme ipak namnožilo previše takvih neugodaih priča, koje preskaču dobre poslovne običaje, zaobilaze pravnu državu, ili šire nove diplomatske predrasude, dok Vlada neoprostivo kasni s onim što se čini politički najvažnijim, pa je Goran Granić ponovno morao javno obećati, da će se u samo dva tjedna, ipak poništiti svi oni diskriminacijski zakoni, koji niti u dosadašnja puna tri mjeseca još nisu stigli u saborsku proceduru. Tako će Račan u Bruxellesu morati biti osobito uvjerljiv, dok će i strani analitičari osobito pažljivo izmjeriti rezultate zagrebačkih izbora, kao prvog testa premijerove snage i čvrstih međukoalicijskih odnosa. Zbog toga je dobro što se lopta ipak spušta na zemlju, bez obzira na to što svi znaju da će se u međusobnim preispitivanjima ovog novog trokuta moći, već prema potrebi, ponekad sklapati, a ponekad razvrgavati, neka trenutna interesna savezništva, sve dok ovu tranzicijsku “dogovornu politiku”, ne zamijene čvrsta pravila igre, u čemu će i Sabor konačno morati mnogo čvršće zakoračiti na hrvatsku političku pozornicu.