“VJESNIK”

N/r gl. uredniku

g. Igoru Mandiću

Zagreb, 28.04.2000.

DR. ŠIBER NIJE U PRAVU

“Vjesnik” je dana 26. travnja ove godine objavio razgovor s g. Šiberom (ASH) u kojemu se osvrnuo i na pitanje političke ljevice i desnice. Iako je g. Šiber uvaženi profesor političkih znanosti, ipak mislimo kako naši hrvatski ljevičari, pa tako i g. Šiber mogu ispravno polemizirati samo do jedne određene granice, a nakon toga kod njih nastaje black out.

Jer, kako drugačije shvatiti kad profesor Šiber ispravno tumači da se društvo, tako i hrvatsko, treba osloniti na civilizacijska dostignuća poput SLOBODE, DEMOKRACIJE i ANTIFAŠIZMA. Prof. Šiber, međutim, krivo tumači da je hrvatska ljevica u sklopu tzv. Narodno-oslobodilačke borbe uvrstila hrvatski narod u poslijeratnu antifašističku zajednicu, na kojoj se danas temelji politički poredak u Europi.

Jugoslavenski partizani, tako i oni hrvatski, koji su se u Drugom svjetskom ratu borili protiv “snažne kvislinške NDH”, kako je izrekao svoju misao g. Šiber, nisu bili antifašisti zato što su se borili protiv njemačkih fašista (nacista) i hrvatskih ustaša, jer su partizani bili vođeni od komunista. FAŠIZAM i KOMUNIZAM predstavljaju jedno te isto totalitarističko jaje koje je ljudima kukavički oduzimalo njihovu slobodu, njihovu privatnost, njihovu sreću, vjeru, nadu i život(-e). Komunistička i fašistička ideologija je obmanjivala i lagala ljude, nudeći im umjesto Boga svoje bogove u liku i djelu zločinaca Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina i Josipa Broza Tita. Kako Tito i Staljin mogu biti antifašisti kad nisu bili demokrati ? Ne može ni Ante Pavelić biti antifašist jer nije bio demokrat, a bio je antikomunist.

NDH nije bila kvislinška tvorevina, zato što Ante Pavelić nije bio kvisling ili izdajnik. Jedino ako netko misli da je Pavelić izdao bivšu Kraljevinu Jugoslaviju, onda je u pravu. Ovako g. Šiber ipak nije u pravu ! Kvisling je bio, primjerice, g. Quisling koji je njemačkim nacistima izdao svoju nezavisnu državu i domovinu Norvešku. Do trenutka kada je g. Pavelić preuzeo vlast, Hrvatska kao nezavisna država nije ni postojala, te ju slijedom logike nije ni mogao izdati u tom trenutku. Hrvatski kvislinzi bili su neki Hrvati poput komuniste Bakarića, koji su svoju domovinu Hrvatsku izdali beogradskom režimu.

I na kraju, kako g. Šibera nije sram Antu Đapića svrstati u političku desnicu ? Đapić nije ni pravaš niti predstavlja desnicu. Taj karijerist i neofašist predstavlja samoga sebe i HDZ čiji je satelit. Predstavnik hrvatske desnice je Dobroslav Paraga, koji HSP 1861. ne gura poput drugih na centar, samo kako bi se reklo da “smo normalni političari”. I desnica je normalna politička opcija poput ljevice, a centar su izmislili ljevičari, jer je ljevica svoj politički položaj kompromitirala šutnjom o zločinima komunizma, koje su izvršili ekstremni ljevičari. Politička desnica se nije kompromitirala jer je upravo desnica iz SAD pobijedila ekstremne desničare Adolfa Hitlera i njihov mračni Treći Reich. Da nije bilo Amerikanaca, danas ne bi bili slobodni ni Francuzi, ni drugi Europljani, niti bi Sovjeti mogli 1945. ući u Berlin. Antifašizam je demokratska tekovina koja se očuvala zahvljajući zapadnoj demokraciji koju su predvodile Sjedinjene Američke Države. Komunisti su antifašizam (zlo)upotrebljavali kao smokvin list za skrivanje svog crvenog fašizma.

Ured za odnose s javnošću,

Prof. Goran Jurišić