Novi list: 28. 4. 2000.

UMIROVLJENICI REVOLTIRANI PONUĐENIM RJEŠENJEM ZA NJIHOVA POTRAŽIVANJA

SVJETSKA BANKA ZABRANILA POVRAT MIROVINA IZ PRORAČUNA

ZAGREB - Preporuka Svjetske banke, prema kojoj bi se potraživanja umirovljenika trebala osigurati izvan državnog proračuna, naišla je na žestoku osudu predstavnika umirovljeničkih udruga. U dokumentu naslovljenom “Program mjera za gospodarsku reformu i rast Hrvatske”, hrvatski Ured Svjetske banke posebno mjesto posvetio je, naime, upravo pitanju mirovinske reforme. Pronalazak rješenja za umirovljenička potraživanja, koja prema izračunu međunarodnih stručnjaka iznose 30 milijardi kuna, uvršten je među kratkoročne Vladine prioritete. Onemogućavanje smanjenja javne potrošnje čak i u slučaju da se isplata duga iz proračuna rastegne na deset godina, te potreba za daljnjim povećanjem porezne presije jer se proračunski izdatak navodno ne bi mogao kompenzirati uštedama na drugim mjestima (pa čak ni, primjerice, u izdacima za obranu), argumenti su na temelju kojih Svjetska banka ne preporuča korištenja proračunskih sredstava za povrat duga umirovljenicima. Drugim riječima, uvjet koji Svjetska banka postavlja Hrvatskoj za dodjelu kredita jest smanjenje javne potrošnje, koje se ne može postići ako se kao izvor povrata duga umirovljenicima koristi državrii proračun.

Kao preduvjet za rješavanje navodi se pak reorganizacija Zavoda za mirovinsko osiguranje, čije trenutno djelovanje otežava upravljanje vlasničkim portfeljom. Likvidiranje tog portfotelja imovina i vrijednosnica, zajedno sa značajnim priljevom koji se očekuje od privatizacije poduzeća u vlasništvu države, mogao bi biti jedan od načina podmirenja duga umirovljenicima.

Racionalizacija proračuna

Alojz Malogorski, predsjednik Zajednice udruga matica umirovljenika Hrvatske i član Upravnog vijeća HZMO-a, upozorava da se državni proračun ne može isključiti kao jedan od izvora za povrat duga umirovljenicima. Podsjeća da je “zahvaljujući” politici bivše Vlade koja je amortizirajući socijalni udarmirovinske fondove u posljednjih deset godina opteretila sa čak 730 tisuća novih umirovljenika. Velika većina onih koji su zbog ukidanja radnih mjesta bili naprosto prisiljeni na umirovljenje, inače bi se našla na socijalnoj skrbi, dakle, opet na golim sredstvima državnog proračuna.

- U proračunu se mora provesti racionalizacija, jer je sadašnja potrošnja i dalje preskupa. Dio sredstava za povrat duga umirovljenićima nužno je osigurati upravo iz proračuna - napominje Malogorski, koji je svojedobno čelnim Ijudima na vlasti predložio portfelj HMZO-a u zamjenu za dionice profitabilnog poduzeća, primjerice, Hrvatskih telekomunikacija.

Ivan Nahtigal, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske i član radne skupine koja je nedavno dovršila iadni materijal kao osnovu za budući zakon o povratu duga umirovljenicima, ističe da još nije izračunato koliko taj dug iznosi. “Brojka Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj vjerojatno je aproksimativna, zasigurno nije točna”, komentirao je Nahtigal, ističući da povrat duga umirovljenici nipošto ne mogu očekivati ove godine. Glavni krivac tome jest upropašteno hrvatsko gospodarstvo i dug od devet milijardi dolara, te se umirovljenici ne smiju nadati isplati u gotovini.

Osigurati “gotov” novac

- Ipak, gledajući razvojno, Hrvatska ima i resurse i kadrove, kroz deset godina dug će biti vraćen. Prije toga, ističem, treba pojeftiniti sada izrazito skupu državu: svaki naš ministar ima, pet zamjenika, tajnica i šofere. Ako se država decentralizira, ti će pomoćnici biti suvišni, troškovi smanjeni - optimističan je Nahtigal, čija su razmišljanja također na tragu racionalizacije državnog proračuna.

Kada je o umirovljenicima riječ, Vladin prioritet ipak treba biti povećanje mirovina. Svima je jasno kako umirovljenici žive i s čim žive, te je za tu svrhu potrebno osigurati “gotov” novac, zaključuje sindikalni lider umirovljenika, dodajući kako se dug u idućih deset godina može vraćati i kroz državne obveznice.

U situaciji kada je dug umirovljenicima, prema domaćim procjenama, zasigurno i daleko veći od 30 milijardi kuna (predsjednik HSU-a Rudolf Mažuran nedavno je izašao sa brojkom od 45 milijardi, utemeljenom na rastućim kamatama), Vlada će sigurno objeručke prihvatiti preporuku Svjetske banke. Pitanje je samo koliko će umirovljenika, koji su novu vladajuću garnituru birali prvenenstveno zbog obećanja o povratu duga, naposlijetku doživjeti povrat svog novca.

S. SRDOČ, B. MRVOŠ, M. KLANAC