Novi list: 28. 4. 2000.

TKO SU BIVŠI ZASTUPNICI, KOJI ZBOG NEZAPOSLENOSTI KORISTE NAKNADU U VISINI SABORSKE PLAĆE

NOGALU, SUVLASNIKU HOTELA DUBROVNIK 12.000 KUNA IZ PRORAČUNA

Čak 31 bivši zastupnik “nije se snašao” nakon što je izašao iz Sabora. Zanimljivo je da su Ratko Ferenčić, Stipe Hrkač, Jozo Marić, Ivan Nogalo i Zdravko Sančević ušli u Sabor kao predstavnici dijaspore, a sada koriste ionako tanak proračun iako možda negdje u dijaspori i rade

ZAGREB - Prestankom mandata u Hrvatskom državnom saboru bivši parlamentarci postaju opet obični građani. Gube zastupnički imunitet, napušta ih (ne)popularnost koja ih je do tada pratila, ne pojavljuju se više na prvim stranicama novina... Ipak, zakon ih ne prepušta surovu životu i općoj neimaštini, iako su joj sami ponajviše pridonijeli. Kako ne bi hodali “goli i bosi” po cesti dok im se netko ne smiluje i da im stalan posao, zakon im je (kojeg su naravno sami izglasali), omogućio da prvih šest mjeseci besposličarenja dobivaju naknadu u visini plaće koju su ostvarivali u Saboru u trenutku razrješenja dužnosti.

To, dakle, znači da svaki zastupnik prošlog saziva Sabora, u slučaju da se ne vrati na svoj stari posao ili pak ako ne uspije naći novi - ima pravo na nešto više od 12.000 proračunsltih kuna u prvih šest mjeseci “besposličarenja”, a slijedećih pola godine na polovicu tog iznosa. No riječ je tek o osnovnoj zastupničkoj plaći, koja se naravno uvećava ako je parlamentarac na mjestu predsjednika ili potpredsjednika nekog od saborskih odbora.

Čak 31 bivši zastupnik “nije se snašao” nakon što je izašao iz Sabora, pa su im ove naknade odobrene sve dok se ne zaposle, a sudeći po tome što ih se do sada nisu odrekli, od stalnog zaposlenja još ništa. Većinu čine hadezeovci što je zapravo i logično budući da je njihova stranka nakon pretrpljenog izbornog poraza u većoj grupi napustila zastupničke klupe. Zanimljivo je, međutim, da su Ratko Ferenčić, Stipe Hrkač, Jozo Marić, Ivan Nogalo i Zdravko Sančević (svi odreda bivši HDZ-ovi zastupnici), ušli u Sabor kao predstavnici dijaspore, a sada koriste ionako tanak proračun iako možda negdje u dijaspori i rade. Kako objasniti Nogalovu želju za naknadom iz proračuna, kad je poznato da je jedan od suvlasnika “Dubrovnika”, luksuznog hotela koji se nalazi u najstrožem centru Zagreba? Teško je također vjerovati da je primjerice grof Eltz Vukovarski toliko siromašan da ovisi o tih 12,000 kuna, te da Milovanu Šiblu, vlasniku tvrtke koja izdaje pornografske časopise, tako loše ide da ne može preživjeti bez proračunske injekcije.

Koliko je teško preživjeti od kulture svjedoči i Hrvoje Hitrec, čelnik Gradskog kazališta Trešnja, koji također prima spomenutu naknadu. Teško je reći da je Marin Mileta bez posla, budući da ga je Ivić Pašalić nedavno ubacio u Zakladu hrvatskog državnog zavjeta, no naknadu uredno prima. Naknadu je zatražio i Marijan Filipović, iako je u međuvremenu imenovan za direktora Državne agencije za sanaciju banaka. Doduše prvu plaću još nije dobio, no vjerojatno će se ugodno iznenaditi kad uskoro bude provjeravao stanje na svom tekućem računu.

Iako profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, te povremeni kolumnist pojedinih visokotiražnih tjednih novina, Milorad Pupovac također je u ovoj grupi bivših saborskih zastupnika. Matej Janković bivši je ministar poljoprivrede kojemu je ondašnja opozicija ponajviše zamjerala što je donio zakon kojim se subvencioniraju uzgajivači konja lipicanaca, jer je i sam vlasnik jedne takve uzgajivačnice u Slavoniji. Doduše, moguće je da mu sada malo teže ide, pa je i on odlučio zatražiti ostvarenje svog zakonskog prava.

Uvjet za uživanje ove zakonske odredbe jest samo jedan - da se njegova radna knjižica nalazi u Saboru, što su nam saborske službe i potvrdile. Tako je, čini se, barem za sada, sa zakonske strane sve u najboljem redu, no koliko to ima veze s moralom, pitanje je na koje će vjerojatno javnost dati odgovor.

Naknade, mahom u hadezeovski džep

Stipe Ćaleta, Luciano Delbianco (IDF), Jakob Eltz grof Vukovarski (nezavisni, ušao na listi HDZ-a), Ratko Ferenčić (HDZ), Marijan Filipović (HSS), Hrvoje Hitrec (HDZ), Stipe Hrkač (HDZ), Ivica Gaži (HDZ), Franjo Gregurić (HDZ), Matej Janković, Stanislav Janović (HDZ), Mladen Jurković (HDZ), Mario Kapulica (HDZ), Martin Katičić (HDZ), Dragan Kovačević (HDZ), Jozo Marić (HDZ), Marin Mileta (HDZ), Marko Miljević (HSNS), Bosiljko Mišetić (HDZ), Ivan Nogalo (HDZ), Josip Odak (HDZ), Veselin Pejnović (LS), Antun Pitlović (HDZ), Milorad Pupovac (SNV), Zdravko Sančćević (HDZ), Krunoslav Slabinac (HDZ), Njegovan Starek (nezavisni), Milovan Šibl (HDZ), Damir Škaro (HDZ), Dražen Svagelj, Slavko Vukšić (SBHS)

S. VEJNOVIĆ