Slobodna Dalmacija: 29. 4. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSP-a 1861 .

O statusu stranke

Predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga u petak je prije podne ispred Upravnoga suda RH na Zrinjevcu održao konferenciju za novinare kojom je želio upozoriti javnost na neriješen status svoje stranke zbog, kako je rekao, sedmogodišnjeg odugovlačenja sudskih službenika i dužnosnika.

- Već godinama dobivamo odgovor da je slučaj u proceduri, no dok se ne riješi pravni status stranke, koji nam je oduzela prošla vlast, HDZ i sam Tuđman, ne možemo ravnopravno sudjelovati na zagrebačkim izborima - ogorčeno je kazao Paraga, naglasivši kako niti požurnica ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića, upućena sudu prije dva mjeseca, nije pomogla.

M.Š.

Slobodna Dalmacija: 29. 4. 2000.

HSP 1861. PRIJE SEDAM GODINA USTAVNOM SUDU TUŽIO HSP

Paraga: Sramote nas crnokošuljaši!

ZAGREB (Hina) - Vodstvo HSP-a 1861., na čelu s predsjednikom stranke Dobroslavom Paragom, danas je predalo predstavku predsjedniku Upravnog suda, tražeći da se ubrza rješavanje sudskog predmeta glede toga tko ima pravo predstavIjati i zastupati Hrvatsku stranku prava (HSP).

Paraga je na konferenciji za novinare kazao kako je nakon kutinske konvencije i razlaza s Antom Đapićem u rujnu 1993., Upravni sud odlučio priznati tu konvenciju, a Đapića predsjednikom Hrvatske stranke prava.

“To je bio grubi udar na višestranačje i rušenje temeljnih postulata hrvatskog Ustava”, ocijenio je Paraga.

Ističući kako se već sedam godina čeka na sudski pravorijek, Paraga je kazao da je to posljedica blokade rada pravosudnih organa u Hrvatskoj zbog autoritarne vlasti bivšeg HDZ-ova režima. “Očito je da se ta inercija nastavlja i pod novom vlašću”, dodao je.

Paraga je podsjetio da je ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević prije dva mjeseca Upravnom sudu poslao požurnicu zbog rješavanja ovoga predmeta. Na današnji upit Upravnom sudu da li je predmet “pomaknut s mrtve točke”, nismo dobili pozitivan odgovor, osim, kao i u proteklih sedam godina, da je u rješavanju, ustvrdio je Paraga.

Ističući kako ne prihvaćaju takav odgovor, te da im nije namjera kršiti trodiobu vlasti, Paraga je kazao da žele upozoriti na nerad pojedinih institucija u sudstvu i pravosuđu. Svjestan pretrpanošću sudstva brojnim predmetima, Paraga je ipak napomenuo da se u ovom slučaju radi o vrlo bitnom predmetu koji stranci nanosi veliku štetu. “Očekujemo i ove zagrebačke izbore pod potpunom blokadom, bez jednakih prava i uvjeta, jer smo dekretom bivše vlasti razvlašteni od parlamentarnog statusa. Istodobno, na naše mjesto postavljena je skupina crnokošuljaša koja sramoti Hrvatsku i ruši višestranačje”, ocijenio je Paraga.

Dodao je da će predstavku uputiti i predsjedniku Republike, premijeru, predsjedniku Sabora, te ministru pravosuđa, sa zahtjevom da se preispita rad dužnosnika i službenika u pravosudnim tijelima.

 

 Večernji list: 29. 4. 2000.

Paraga se ne odriče Đapićeva HSP-a

ZAGREB - Vodstvo HSP-a 1861, na čelu s predsjednikom stranke Dobroslavom Paragom, jučer je predalo predstavku predsjedniku Upravnog suda, tražeći da se ubrza rješavanje sudskog predmeta glede toga tko ima pravo predstavljati i zastupati Hrvatsku stranku prava (HSP). Paraga je na konferenciji za novinare kazao kako je nakon kutinske konvencije i razlaza s Antom Đapićem u rujnu 1993. Upravni sud odlučio priznati zaključke te konvencije, a Đapića predsjednikom Hrvatske stranke prava. (H)

 

Novi list: 29. 4. 2000.

HSP 1861: Protest Upravnom sudu

ZAGREB - Hrvatska stranka prava 1861. u petak je ispred Upravnog suda RH održala predizbornu konferenciju za novinare. Tom se prilikom ujedno održao i prosvjed upućen Upravnom sudu zbog neriješenog statusa stranke te je Sudu uručena Predstavka HSP 1861. Na konferenciji su osim nositelja liste Dobroslava Parage sudjelovali i ostali kandidati stranke koji će se natjecati za mandat u Gradskoj skupštini.

M. C.

Jutarnji list: 29. 4. 2000.

PARAGA PREDAO UPRAVNOM SUDU PREDSTAVKU O HSP-u

ZAGREB - Vodstvo HSP-a 1861, na čelu s predsjednikom stranke Dobroslavom Paragom, jučer je predalo predstavku predsjedniku Upravnog suda, tražeći da se ubrza rješavanje sudskog predmeta u vezi s tim tko ima pravo predstavljati i zastupati Hrvatsku stranku prava (HSP).

Paraga je na konferenciji za novinare rekao kako je nakon kutinske konvencije i razlaza s Antom Đapićem u rujnu 1993. Upravni sud odlučio priznati zaključke te konvencije, a Đapića predsjednikom Hrvatske stranke prava. - To je bio grubi udar na višestranačje i rušenje temeljnih postulata hrvatskog Ustava - ocijenio je Paraga. Ističući kako se već sedam godina čeka na sudski pravorijek, također je naglasio da je to posljedica blokade rada pravosudnih organa u Hrvatskoj zbog autoritarne vlasti bivšeg HDZ-ova režima.

- Očito je da se ta inercija nastavlja i pod novom vlašću dodao je Paraga te podsjetio da je ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević prije dva mjeseca Upravnom sudu poslao požurnicu u vezi s rješavanjem toga predmeta. (H)