Slobodna Dalmacija: 30. 4. i 1. 5. 2000.

PRVOSVIBANJSKI RAZGOVOR:
JOZO MARIĆ, VODITELJ HUS-ova ŽUPANIJSKOG UREDA, SINDIKALIST BEZ DLAKE NA JEZIKU:
SDP GURA "DIOKOM" U STEČAJ

Splitski SDP već je službeno dogovorio donošenje odluke o stečaju "Diokoma" - Gradonačelnik Ivan Škarić ponaša se kao SDP-ov centarfor - Radnicima "Diokoma" dosta je manipulacija i političkih floskula - Nema socijalnog dijaloga dok god splitski radnici pravdu budu morali tražiti na ulicama

Piše: Igor CAKTAŠ

Jozo Morić, voditelj Županijskoga ureda Split Hrvatske udruge sindikata, žestoki borac za radnička prava bez dlake na jeziku, šokirao je radnike Diokoma kazavši im kako je već donesena politička odluka o pokretanju stečaja nad njihovim poduzećem, te da političari, koji ga spremaju, nemaju snage s istinom izići pred radnike.
Marić je "otvorio vatru" i po splitskom gradonačelniku Ivanu Škariću, optuživši ga da kumuje propasti Diokoma, unoseći razdor unutar poduzeća.
— Tko je, dakle, donio političku odluku o pokretanju stečaja nad Dioko
mom?
Splitski SDP želi stečaj Diokoma, pa je nakon sastanka s gradskim HSLS-om i HSS-om službeno već dogovorio donošenje odluke o stečaju Diokoma, a što je u skladu s najavama potpredsjednika Vlade, SDP-ovca Slavka Linića, koji je kazao da Vlada više neće
davati novce lošim upravama i nadzornim odborima, koji nisu sposobni održati postojeću zaposlenost i omogućiti da tvrtka bude konkurentna na tržištu. Indikativno je da i Ivo Burić, odbivši imenovanje za predsjednika Uprave Diokoma, govori o stečaju s preustrojem, jasno kazavši da želi biti stečajni upravitelj. Neka oni koji su na sastanku u Splitu dogovorili stečaj Diokoma iziđu u javnost i kažu tko je za stečaj, a tko za opstanak Diokoma i postojeću zaposlenost od 2360 radnika i neka ne manipuliraju s radnicima Diokoma, koji nisu dobili četiri plaće i još im se jedna palća duguje!
— Kakva je uloga gradonačelnika Škarića u propasti Diokoma, kako ga optužujete?
Škariću posebno zamjeram što je održao odvojene sastanke s predstavnicima Diokomovih sindikata udruženih u HUS, SSSH i HHS, te s Kriznim stožerom Diokoma. Radi se o Škarićevu manipuliranju sa sindikalistima, jer među njih unosi anarhiju. Škarić se tako ponaša kao SDP-ov centarfor, a gradonačelniku i njegovoj družini trebao je Stožer da bi se javno moglo
reći kako u Diokomu ništa ne funkcionira, pa ni sindikati, i u tom bi slučaju stečaj bio opravdan. Neka ih sviju bude stid!
— Najavili ste tijekom štrajka da ni u ludilu nećete prihvatiti stečaj Diokoma. Kako ćete se boriti da ga spriječite?
Žestoko ćemo
se suprotstaviti stečaju. Od utorka ćemo blokirati ulaze Diokoma. Pozivamo sve saborske zastupnike, župana dr. Branimira Lukšića, gradonačelnika, Račana i Fižulića da dođu u Diokom razgovarati sa Štrajkaškim odborom i neka kažu ljudima istinu, jer nam je dosta manipulacija i političkih floskula!

— U sindikalnome ste se radu suprotstavili osnivanju "žutih sindikata". Kakva je njihova uloga i kome oni služe?
Sramotno je što je tijekom našega siječanjskoga štrajka glađu u Ilovi SSSH osnovao svoju podružnicu Sindikata trgovine — to mogu raditi samo "žuti sindikati" koji brinu o sebi, a ne o sindikalnome članstvu. Sličan smo slučaj imali u Poduzeću za ceste. Za vrijeme štrajka i ostalih sindikalnih akcija nema osnivanja sindikata
. "Žuti sindikati" rade u interesu poslodavaca i određenih političkih klanova.
— Kako osiromašeno splitsko radništvo može provesti prvi svibanj i kada će napokon zaživjeti socijalni dijalog?

Nema socijalnoga dijaloga dok god splitski radnici moraju na ulicama tražiti pravdu. Potrebna nam je radnička solidarnost i Vladina odgovornost, pa će sljedeći blagdani biti vedriji i bit će manje "ulica" i prosvjeda, a više pregovora.

 

Plaća

— Je li istinita tvrdnja Davora Jurića, predsjednika SSSH, koji je izjavio kako Vi ne primate plaću od HUS-a, već od "Brodosplita", i to u iznosu od sedam tisuća kuna?
To su Jurićeve laži i besmislice! Ja imam plaću od oko četiri tisuće kuna u škveru u kome sam prije radio. HUS škveru uredno refundira taj novac, pa takva isplata ni
je nikakav problem. Radi se o uobičajenoj praksi na koju smo se morali odlučiti zbog HUS-ovih financijskih problema, ali od 1. lipnja ove godine bit ću ugovorno vezan za HUS koji će mi isplaćivati plaću.

Politički trafikanti

— Kuloari bruje kako ste u sukobu s pojedinim kolegama iz HUS-a, koji čak govore kako bi Vas trebalo izbaciti iz Sindikata, jer da mu nanosite štetu nepromišljenim akcijama koje rezultiraju gubitkom članstva.
Prvi put čujem za to! Moja suradnja sa svim kolegama u HUS-u je izvrsna. Ja uživam njihovo povjerenje kao što i oni uživaju moje. Priče o gubitku članstva su laž, jer nam svakodnevno pristupaju novi članovi i osnivamo sindikate. Te zlonamjerne i tendenciozne informacije, koje dolaze iz političkih krugova, energično odbacujem, a oso
bito me raduje činjenica što o mome radu brinu gradonačelnik Ivan Škarić i ostali politički trafikanti i manipulatori.