Jutarnji list: 4. 5. 2000.

Hrabri Liović junači se preko tuđih leđa

Piše: Sanja Modrić

Nakon što je pred veleposlanstvo SAD-a doveo oko pet tisuća ljudi iz Hrvatske i BiH na desničarske protuvladine demonstracije, koje je prikazao kao prosvjed protiv presude Blaškiću, a zatim za sličan miting u Gospiću animirao oko tri tisuće uglavnom istih ljudi, Marinko Liović se ne trijezni iz revolucionarnoga militarističkog transa. Predsjednik Hvidre, član HDZ-a i kadar pokojnoga Gojka Šuška, isprsio se sada u novom Globusu najavljujući vjerojatno najskandalozniji projekt u Hrvatskoj nakon četničke balvan-revolucije.

Liović je, dakle, da čovjek ne povjeruje svojim očima, naumio organizirati članstvo Hvidre u protuvladinim akcijama "miniranja i ometanja predstojeće turističke sezone". - Blokirat ćemo granične prijelaze, ceste prema moru, luke i aerodrome - prijeti Liović a stranim veleposlanstvima poslat ćemo pisma u kojima ćemo ih upozoriti da njihovi građani nisu dobrodošli te da ih odvrate od ljetovanja u Hrvatskoj.

Šef Hvidre također naglašava da prosvjedne akcije i demonstracije u gradovima neće biti dovoljna podrška njegovim ciljevima, nego će on i njegovi sljedbenici krenuti u "otvorene djelatne akcije", ma što to značilo. Konsolidacijski javni skup snaga na koje računa Liović priprema se navodno 10. svibnja u Splitu, a tamo će se pokušati dovesti članovi i simpatizeri raznih udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Zašto sve to čini i zašto očekuje da će i drugi slijediti njegov poklič za stvaranje kaosa u Hrvatskoj i nasilno upropaštavanje prve izgledne turističke sezone nakon deset godina - to Liović nije htio objasniti. U obranu svoje patološke ideje, koja se može nazvati samo protuustavnim pokušajem državnog udara, uspio je naslagati samo to kako on "ima sve naznake" i "informacije" da će Račanova vlada obespraviti dragovoljce, branitelje, invalide, stradalnike, roditelje i djecu poginulih sudionika Domovinskoga rata.

O Liovićevim navodnim argumentima nema, naravno, nikakvog smisla raspravljati jer se on i nema na što pozvati osim na propagandu. Poznato je da ova vlada još ni jednoj od kategorija, za koje tobože strahuje Liović, nije uzela ni milimetar prava, premda su neka od njih, prema općem uvjerenju hrvatskih građana, ne samo izdašnija nego što Hrvatska može podnijeti, nego znatno veća i neselektivnija nego, recimo, prava američkih veterana. Sve kad bi se prava i smanjivala, tome se može suprotstaviti dopuštenim političkim sredstvima, a ne pozivima na nasilje.

To Liović svakako zna ali mu se čini da bi se ekstremističke političke ambicije kruga kojem pripada mogle najlakše ostvariti manipulirajući stradalnicima uz pomoć glasina. Nova vlast, koja je dobila izbore na proeuropskom i demokratskom programu, svakako nije ono što on i njegova stranka žele vidjeti u Hrvatskoj. No, taj "Hrvat i rimokatolik", kako se predstavlja u saborskom vodiču, automehaničar po zanimanju, nipošto nije takav junačina kakvim se želi prikazati kad poziva na upotrebu sile i glumi vođu obespravljenih. On se vatrom igra potpuno na sigurno i svakako isključivo preko tuđih leđa. Premda je, naime, ušao u zonu kaznenog progona za protudržavni terorizam, diverziju, a možda i oružanu pobunu - a sve je to kažnjivo čak i u samom planiranju i pokušaju - Lioviću se baš ništa ne može dogoditi i pošteno je da to njegovi mogući sljedbenici znaju.

Prvo, Liovića ne može "smiriti" ministar obrane Jozo Radoš ni običnim stegovnim postupkom jer je vojni status šefa Hvidre trenutno u mirovanju. Naime, nakon što je krajem 1998. godine unaprijeđen iz satnika HV-a u čin bojnika, Liović je već u veljači 1999. zatražio i dobio sporazumni raskid radnog odnosa s MORH-om kako bi mogao preuzeti dužnost zastupnika HDZ-a u Županijskom domu Sabora. Liovića može, ali sigurno neće zaustaviti ni HDZ. Tu su stranku, naime, upravo preuzeli notorni desničari Maja Freundlich, Hrvoje Hitrec i Drago Krpina, a dojam nimalo ne kvari ni novi predsjednik Ivo Sanader koji će poslužiti samo kao maska za stare sive eminencije - Pašalića, Šeksa i Ljerku Mintas-Hodak. Budući da je Liović zastupnik HDZ-a u većinski HDZ-ovu gornjem domu hrvatskoga parlamenta, tamo će bez svake sumnje dobiti apsolutnu stranačku zaštitu. Liović, dakle, zna da i neizbježna akcija državnog odvjetnika protiv njega završava bez poena jer HDZ-ova bojnika štiti saborski imunitet, a njegova mu ga stranka u Županijskom domu neće oduzeti. HDZ se nije ni zagrcnuo kad je Liović izazvao skandal svojom izjavom za radio da u njegovoj kući nema pristupa Židovima, Srbima i psima. Naprotiv, promaknut je u saborskoga zastupnika.