Novi list: 5. 5. 2000.

NOVI UDAR MINISTARSTVA PROSVJETE NA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

ŠKOLAMA UKINUTO 220 KUNA PO RAZREDU

Štednja na materijalnim troškovima, grijanju i rasvjeti dovest će u pitanje materijalno funkcioniranje školskog sustava

RIJEKA - Od ponedjeljka osnovne i srednje škole očekuje novi udar. Teška materijalna situacija mogla bi se u tolikoj mjeri produbiti te dovesti u pitanje funkcioniranje škola. Naime, iz Ministarstva prosvjete upućena je županijskim uredima za prosvjetu Odluka o kriterijima, postupku i načinu financiranja tekućih izdataka u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u kojoj više nije predviđen paušal od 220 kuna mjesečno po razredu. Osim navedenoga, od ravnatelja se traži 10 postotna štednja na rasvjeti i grijanju škola, odnosno 20 postotna štednja na putnim troškovima učenika, kao i racionalizacija putnih troškova zaposlenika.

Dakle, proračunom predviđena sredstva za materijalne potrebe škola koja su umanjena za 200 milijuna kuna, prema određenim izračunima, nisu dostatna niti do rujna tekuće godine. Rezultat svega je i četveromjesečno kašnjenje isplate materijalnih troškova škola i tromjesečno kašnjenje isplate naknada za putne troškove zaposlenika. Zanimljivo je spomenuti da je nova ekipa u Ministarstvu prosvjete zatekla dug od 74 milijuna kuna prema školama, a on sada iznosi 122 milijuna kuna.

Prema riječima predsjednika sindikata “Preporod” Vinka Filipovića, samo vlasti željan i neodgovoran ministar mogao je prihvatiti takav proračun za školstvo. U školama je, dodaje on, već dovoljno mračno i hladno tako da dodatno štedjeti na rasvjeti i grijanju spada u sferu neukusnih šala.

- Najava nove restrikcije kojom bi se ukinuo paušal po razrednim odjelima samo potvrđuje da se Ministarstvo na sve moguće načine pokušava pokriti raspoloživim sredstvima. Navedenom štednjom bi za četiri mjeseca bio pokriven postojeći dug prema školama i stvorio bi se privid normalnog financijskog poslovanja. Ovim bi se ionako nedostatna sredstva za materijalne potrebe škola prepolovila što bi značilo dodatno osiromašenje i dovelo bi u pitanje materijalno funkcioniranje školskog sustava, kaže Filipović. Poslije svega, zaključuje on, krajnje licemjerno zvuče demagoške izjave predstavnika aktualne vlasti da će školstvo imati prioritet.

E. MARINKOVIĆ ŠKOMRLJ