Glas Podravine: 5. 5. 2000.

Dobroslav Paraga na presici HSP-a 1861 u Koprivnici

UPUTILI SMO PRIJEDLOG ZA ZABRANU RADA HDZ-a!

Zbog bezakonja kakvo su počinili, treba spriječiti daljnje djelovanje HDZ-a, rekao je D. Paraga.

- Pozdravljamo inicijativu Vlade za suzbijanje kriminala u Hrvatskoj, vezanog ponajprije uz zlouporabu vlasti, o čemu HSP 1861. govori niz godina, a podigao je i niz kaznenih prijava. Predsjedniku RH, ministru pravosuđa i Državnom odvjetništvu uputili smo prijedlog da podignu zahtjev za zabranu rada HDZ-a: svakodnevne informacije o njihovoj upletenosti u kriminal koje zapljuskuju javnost tome su u prilog, rekao je 27. travnja u Koprivnici predsjednik HSP-a 1861. Do prije nekoliko mjeseci o bezakonju smo govorili samo mi, a danas to čine svi: podržavamo Vladu u opredjeljenju za uklanjanje kriminala, no i upozoravamo na mnoge zamke na putu tog opredjeljenja, rekao je predsjednik HSP-a 1861 Paraga i nastavio: - Jedna od njih je pravosudni sustav: on ne može profunkcionirati sam po sebi, jer su u tom sustavu glavni akteri zataškavanja nosioca kriminala.

HSP 1861 je mnogim kaznenim prijavama s imenima i prezimenima ukazivao na nosice kriminala, među ostalim i u Podravki – no nijedna prijava do siječnja ove godine nije procesuirana! To znači da se kriminal dopuštao. Prva procesuirana optužnica pokrenuta je u siječnju u Splitu protiv Ante Đapića, kradljivca autorskih prava koji je lažno magistrirao. Iako je 3. ožujka ministar pravosuđa Ivanišević poslao požurnicu za tužbu za povrat imena Paraginim pravašima, Upravni sud se na to oglušio i uoči zagrebačkih izbora HSP 1861 opet je bojkotiran. Potez pera bio bi dovoljan da nestane lažnog pravaša Ante Đapića čije crnokošuljaštvo je nekome u Hrvatskoj trebalo, rekao je Paraga te izrazio nezadovoljstvo radom Ustavnog suda, koji već šest mjeseci nema predsjednika i ne zna se njegov zamjenik.

U Koprivnici su 27. travnja vođene tri sudske rasprave o plaćanju troškova predizborne kampanje za 1997. godinu s tri općine, koje HSP 1861 tuži zbog dugova. stranka je prošla predizborni prag od pet posto u deset općina, no sve su se osim Grada Koprivnice oglušile o zakonsku obvezu i ni u Proračunu nisu predvidjele ova sredstva.

Marija Behim-Keleminec nakon Paraginog izlaganja pozvala je novinare na predaju darova Dječjem odjelu Županijske bolnice, za koje su novac prikupile članice Kluba žena HSP-a 1861.

I.D.