Jutarnji list: 5. 5. 2000.

Tomčić: Nije u redu da HSLS nakon SIS-a dobije i HIS

ZAGREB - Unutar šestorke nije bilo nikakvih konzultacija o kandidatu za novog ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS). O toj temi govorit će se tek 12. svibnja na sastanku koordinacije šestorice, a do tada nisam sklon pojedinačnom iznošenju kandidata u medijima - rekao nam je predsjednik Hrvatskog državnog sabora Zlatko Tomčić komentirajući istup predsjednika HSLS-a Dražena Budiše, koji je ovih dana i službeno za ravnatelja HIS-a predložio dubrovačko-neretvanskog dožupana, haeselesovca Peru Cvjetovića, ali bez konzultacija s koalicijskim partnerima u šestorki. Napominjući kako će svoje stavove o Budišinu potezu iznijeti na koordinaciji šestorice, a ne u novinama, Zlatko Tomčić ipak nam je rekao da zbog činjenice što je za načelnika SIS-a imenovan haeselesovac Davor Bišćan, Budiša ne može očekivati da će njegova stranka dobiti čelno mjesto u još jednoj tajnoj službi.

Na primjedbu da po slovu još važećeg Zakona o UNS-u ravnatelja HIS-a imenuje predsjednik Republike, a pravo predlaganja ima isključivo predstojnik UNS-a Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora je odgovorio da stranačke konzultacije nisu zabranjene. - Na vlasti je šesteročlana koalicija, koja ima interese, prava i obavezu da ustroji sve aspekte vlasti. Osim toga, parlamentarni običaj zahtijeva konzultacije prije svakog imenovanja - objašnjava Tomčić.

Premda su predizborna obećanja o depolitizaciji i profesionalizaciji tajnih službi predstavnici nove vlasti proteklih mjeseci zamijenili borbom oko toga tko će kontrolirati obavještajni sustav i kako drugima iza leđa postaviti svog čovjeka za šefa tajne službe, Zlatko Tomčić tvrdi da su u krivu oni koji tvrde da se tajne službe dijele među strankama.

- Pokušavamo prije svega zadovoljiti temeljni kriterij, a to je da pojedinci koji se postavljaju na čelo službe imaju stručne kvalifikacije navodi Tomčić. Na pitanje kada će se napokon krenuti u ozbiljnije rješavanje problema u obavještajnom aparatu odgovorio je da smo u prijelaznom razdoblju u smislu traženja novih ustavnih rješenja kojima će se odrediti pozicije nositelja izvršne vlasti, te da se za neke poteze moraju stvoriti preduvjeti.

Ivanka Toma