Ministru unutarnjih

poslova Republike Hrvatske

g. Šime Lučin

Zagreb

 

Zagreb, 6. svibnja 2000.

 

Poziv na odlučnu akciju MUP-a radi suzbijanja manifestacije javnog okupljanja u gradu Zagrebu u svrhu najgrublje povrede kaznenog zakona Republike Hrvatske predviđenog za 6. svibanj 2000. na Trgu bana Jelačića i pred Hrvatskim državnim Saborom 10.05.2000.

Cijenjeni gospodine ministre,

U ime Ustava Republike Hrvatske i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom pozivamo vas da poštujući ustavni poredak Republike Hrvatske u svrhu njegove zaštite, najodlučnije onemogućite za danas najvaljen javni pokušaj legalizacije marihuane u našoj državi.

Svjedočimo i znamo da su opojne droge, čije je tržište u Hrvatskoj uživalo punu zaštitu bivše vlasti predvođene zloglasnim vrhovnikom Tuđmanom, učinile nepopravljivu štetu čitavim naraštajima u našoj zemlji, za čije se teško oštećeno zdravlje, izgubljene sudbine i radne sate izdvaja stotine miliona kuna, u ovako teškoj socijalnoj, materijalnoj i ukupnoj hrvatskoj stvarnosti.

Dopuštanjem održavanja najavljene manifestacije narkomana i dilera, hrvatska policija ne samo što bi pogazila kazneni zakon RH, već bi se izravno uključila u podrivanje međunarodnog pravnog poretka, jer je zlouporaba opojnih droga kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Smatramo da hrvatski MUP nije potrebno niti podsjećati da su pojedinci u vrhovima bivšeg SIS-a, SZUP-a i MORH-a sudjelovali u preprodaji i raspačavanju droge a sada im treba legalizacija njihovog rušilačkog rada i djelovanja.

Kazneno djelo zlouporabe opojnih droga već je i samo držanje i prenošenje odnosno neovlašteno stavljanje u promet tvari koje su proglašene opojnom drogom, a u konkretnom slučaju, najavljeno je okupljanje više osoba koje su se udružile radi činjenja gornjih nedjela, pa je posrijedi najteži oblik kaznenog djela zlouporabe opojnih droga kažnjiv kaznom od tri godine zatvora ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Dok se u SAD-u izdvajaju stotine milijardi američkih dolara radi organiziranog rata protiv trgovaca i raspačivača droge, HSP-1861 se nada da, Vi kao novi ministar policije bez hipoteke, nećete dopustiti da se u Hrvatskoj podrivaju napori demokratskog Zapada na suzbijanju jednog od najvećih zla suvremenog svijeta.

Stoga, na ovom ispitu u izgradnji demokratskog društva, pozivamo Vas da odlučno zaštitite te vrijednosti i onemogućite gaženje hrvatskog Ustava i zakona i podrivanje međunarodnog pravnog poretka.

S poštovanjem

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861