Jutarnji list: 7. 5. 2000.

NOVI RASKOL U VRHU VLASTI Predsjednik Republike Hrvatske odgovara na napade predsjednika HSLS-a Dražena Budiše

Stipe Mesić: Objavio sam transkripte jer su to od mene tražili Ivić Pašalić i Škegro

Transkripti su u javnost izišli tek onda kada su prozvani zatražili da se oni objave. Škegro je taj koji je tražio objavljivanje nakon što je bilo određenih aluzija u novinama. Ivić Pašalić tvrdio je da je dio razgovora falsificiran

Razgovarala Tina Lakić-Prizminić

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša u petak je ponovno oštro napao predsjednika Republike Stipu Mesića zbog "nekontroliranog raspolaganja građom iz Ureda Predsjednika" te zbog "selektivnog plasiranja te građe u javnost". O navodima iz Budišina izvješća Velikom vijeću HSLS-a jučer smo, u stanci njegovih protokolarnih obveza, kratko razgovarali s predsjednikom Mesićem.

- Dražen Budiša nema pravo prozivati me zbog objavljivanja dokumenata nađenih u Uredu Predsjednika. Često me proziva i on, ali i mnogi članovi njegove stranke. Razlog njihova ponašanja su vjerojatno rezultati izbora za predsjednika države. Međutim, budući da su izbori prošli, bilo bi dobro da gospodin Budiša shvati da se rezultati izbora ne mogu mijenjati te da se nema pravo ljutiti na mene, niti na one koji su mene izabrali za predsjednika države.

· Ipak, Budiša vas optužuje da radite mimo političkih institucija, da na sebe preuzimate ulogu tužitelja i suca i pita se jeste li ovlašteni "nekontrolirano raspolagati" građom iz Ureda.

- Kada je riječ o materijalima koji su u Uredu Predsjednika, u javnost ne smiju izići samo oni dokumenti koji nose oznaku državne ili vojne tajne. Dokumenti koji imaju takvu oznaku dobili su je po određenoj proceduri, a postoji procedura po kojoj oznaka tajnosti može biti skinuta i sa njih.

Dokumenti za koje postoje indicije da je u njima riječ o kriminalu dostupni su svim organima i institucijama koje zanimaju takvi dokumenti.

· Budiša vam također zamjera što, kako kaže, najosjetljivije dokumente koji sadrže indicije o izvršenju teških krivičnih dijela dobivaju prije novinari nego MUP i tužiteljstvo.

- To nije točno. Transkripti su u javnost izišli tek onda kada su prozvani zatražili da se oni objave. Gospodin Borislav Škegro zatražio je da se objavi transkript njegova razgovora s predsjednikom Tuđmanom i mi smo to objavili. Škegro je taj koji je tražio objavljivanje nakon što je bilo određenih aluzija u novinama, a ne ja. Ivić Pašalić tvrdio je da je dio razgovora između njega i predsjednika Tuđmana o prodaji Večernjeg lista, koji je objavio dio medija, falsifikat. Tražio je da se objavi original tog razgovora. Dakle, transkript razgovora između Pašalića i Tuđmana objavljen je nakon što je to tražio Pašalić. Ako gospodin Budiša ima nekome prigovarati, onda su to Škegro i Pašalić koji su tražili objavu transkripata.

· U Budišinom izvješću implicirano je da takav način objave građe iz Ureda Predsjednika znači preskakati zakone i norme "nekakvim revolucionarnim prečacima"?

- To niti su prečaci, niti je revolucionarno. Neka prigovara Pašaliću i Škegri koji su tražili objavljivanje dokumenata.

O dokumentima koji upućuju na korupciju izvijestit ćemo MUP

· Što mislite zašto vas Budiša proziva?

- Ljut je zbog proteklih izbora, ali to će njega proći. Za pet godina on će to zaboraviti. Budiša će za pet godina zaboraviti i da je bio predsjednički kandidat.

· Možemo li i u budućnosti oćekivati objavljivanje dokumenata koji teško kompromitiraju visoke dužnosnike bivše vlasti?

- Što god bude netko tražio, a bude se ticalo njega, mi ćemo mu to vrlo rado objaviti.

· Otkrijete li još dokumenata koji upućuju na korupciju i kriminal, hoćete li ih objaviti i bez da to netko od vas zatraži?

- O takvim ćemo dokumentima obavijestiti organe gonjenja. Odmah ćemo o tome obavjestiti MUP.