Novi list: 7. 5. 2000.

RADOŠ I PRCE POTPISALI SPORAZUM O FINANCIRANJU HRVATSKE VOJNE KOMPONENTE U BIH

POTPISAN UGOVOR UNATOČ MESIĆEVOM PROTIVLJENJU

Sporazum je realnost, ali trajna orijentacija Hrvatske prestanak je ovakvog oblika financiranja HVO-a, rekao je Radoš ocijenivši Mesićevu izjavu političkom deklaracijom

ZAGREB - Vlada me je, uz odobrenje predsjednika Republike, ovlastila da potpišem sporazum o financijskoj pomoći ministarstvu obrane Federacije BiH, rekao je u subotu ujutro ministar obrane Jozo Radoš nakon što je potpisao dokument kojim se definira način prijenosa 300 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna za plaće pripadnika HVO-a.

Radoš je, odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi predsjednika Republike Stipe Mesića da Hrvatska ne bi trebala financirati strane vojske, dodao kako je sporazum koji se temelji na odluci Hrvatskog državnog Sabora realnost, ali i da je trajna orijentacija Hrvatske prestanak ovakvog oblika financiranja HVO-a, te jačanje institucija države BiH. Mesićevu izjavu ocijenio je političkom deklaracijom.

Miroslav Prce, ministar obrane Federacije BiH, rekao je da bi predsjedniku Mesiću bilo bolje da govori o internetu i globalizaciji, a ne o HVO-u. Dodao je kako će haški istražitelji koji analiziraju arhivu HIS-a shvatiti da su Hrvati u Lašvanskoj dolini jako stradali i da ne snose krivicu za zločine koji su se dogodili.

Z. C.