Novi list: 8. 5. 2000.

PREDSJEDNIK DRŽAVE OPOVRGAVA RADOŠEVU TVRDNJU DA JE ODOBRIO SPORAZUM O FINANCIRANJU HVO-a

Ministri su dužni govoriti istinu

Bio sam upoznat tek s prijedlogom odluke, bez rokova i iznosa, pa sam ga vratio ministru Radošu, rekao je Mes

ZAGREB - Predsjednik države Stipe Mesić nije vidio tekst sporazuma o financiranju hrvatske komponente u vojsci Federacije BiH koji su u subotu potpisali ministri obrane Jozo Radoš i Miroslav Prce.

- O iznosu koji će se u ovoj godini uplatiti za plaće pripadnika HVO-a nisam znao, nego sam bio upoznat tek s prijedlogom odluke o financiranju hrvatske komponente vojske Federacije. Ali, u njemu nije bio utvrđen ni rok financiranja, ni iznos koji bi se iz proračuna prenio na račun HVO-a zbog čega sam taj prijedlog vratio ministru Radošu - odgovorio je u nedjelju na pitanje našeg lista predsjednik Stipe Mesić prilikom otvaranja Skautskog planinarskog centra Koretići, nedaleko od Bregane.

Mesić je time opovrgnuo subotnju izjavu ministra Radoša da je sporazum potpisao na temelju odluke Hrvatskog državnog sabora i uz odobrenje hrvatskog predsjednika i Vlade. Izjavio nam je kako je Radoš znao da on nije vidio tekst sporazuma te da bi stoga “javnosti trebao govoriti istinu jer su i ministri dužni govoriti istinu”.

Predsjednik Mesić je ponovio svoje protivljenje financiranju vojske Federacije BiH, ističući kako se posebno protivio netransparentnom financiranju koje je bilo u praksi dosad. Zbog toga bi se trebalo utvrditi koliko je novca Hrvatska već platila vojsci Federacije, tko je raspolagao tim novcima i koliki dio tog novca se namjenski potrošio. Tek potom, naglasio je Mesić, moglo se nastaviti s financiranjem HVO-a, ali u iznosu oko kojega se svi dogovorimo.

- Naime, svjestan sam da se transferi HVO-u ne mogu preko noći prekinuti, jer se radi o Ijudima i njihovim egzistencijama - zaključio je Mesić i time ublažio svoju tvrdnju koju je izrekao u petak prilikom posjeta zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Tada je, naime, istaknuo da Hrvatska i sad uredno plaća HVO u Bosni i Hercegovini, vojsku u stranoj državi, i da Hrvatska to mora prestati raditi jer nema novca za razbacivanje. Ako Bosna želi imati svoju vojsku, izjavio je Mesić dan prije potpisivanja sporazuma, neka je sama plati, a ako je ne želi imati, neka je štiti NATO.

Tu je Mesićevu izjavu Radoš u subotu ocijenio deklarativnom, naglašavajući kako je potpisivanje sporazuma uvažavanje, realnosti. Međutim, tada je rekao da je za potpisivanje sporazuma “Vlada dobila odobrenje Predsjednika RH u skladu s pravilima koja važe u tom međunarodnom poslu”, što je Mesić demantirao. No, Radoševo, ali i očitovanje predsjednika Vlade na Mesićevu tvrdnju trebat će pričekati jer je Radoš danas otputovao u dvodnevni posjet Nizozemskoj i Belgiji, dok je Ivica Račan jučer otputovao u Rim, poslije čega će se uputiti u Bruxelles.

M. KLANAC