Vjesnik: 10. 5. 2000.

HHO traži od Vlade da zaustavi narasli val crnih desničarskih prijetnji

ZAGREB, 9. svibnja - Zbivanja ispred američkog veleposlanstva u Zagrebu nakon izricanja presude Tihomiru Blaškiću, začinjena prepoznatljivom fašističkom simbolikom, miting u Gospiću zbog nazočnosti haaških istražitelja koji istražuju moguće hrvatske zločine počinjene tokom Domovinskog rata te izjave predsjednika Hvidre Marinka Liovića i predsjednika HSP-a Ante Đapića unose strah i nemir u hrvatske građane, kaže se u priopćenju što ga je u utorak poslao HHO, a potpisao njegov predsjednik Izet Aganović.
Otvorene prijetnje upućene Vladi - od oružane pobune do miniranja turis
tičke sezone - ne samo da prijete gospodarskom jačanju i inozemnom kredibilitetu Hrvatske, već uspaljuju duhove sklone teroru kao sredstvu nasilnog nametanja volje određenih političkih struktura, dodaje se. »Huškački govori nabijeni mržnjom protiv srpskih povratnika upućeni od istih osoba, uz smišljene dezinformacije poput one Gradskog poglavarstva Slunja da će Srbe na nedavnoj komemoraciji žrtvama ustaškog zločina iz 1941. čuvati specijalci iz Srbije te da je Đurđevdan "četnički dan" rezultiraju incidentnim situacijama na samoj granici krvoprolića. U toj suludoj logici emotivnog sljepila dokraja primitivan, barbarski čin mokrenja po kosturnici žrtava pokazuje se, na žalost, kao realan ishod jedne ustrajne šovinističke politike koja je na ovim prostorima dosad uvijek bila obilježena najtežim oblicima kršenja ljudskih prava«, naglašava Aganović.
»Neredi na stadionima, najave novih dragovoljačkih mitinga i mogućnost sustavne eskalacije nasilja na područjima na kojima se očekuje masovniji povratak srpskih izbjeg
lica, dio su scenarija čiji je cilj izazivanje kaosa na cijelom prostoru Hrvatske. Umjesto mlakih istupa, HHO traži od Vlade i svih odgovornih subjekata hitnu i energičnu akciju kojom bi se suzbilo ekstremističko divljanje. Ako se ubrzo odlučno ne zaustavi taj narasli val crnih desničarskih prijetnji, moguće posljedice zbog oklijevanja mjerodavnih organa bile bi pogubne za Hrvatsku i njeno demokratsko, europsko usmjerenje«, kaže se na kraju priopćenja HHO-a.