Novi list: 10. 5. 2000.

No pasaran

Piše: Jelena Lovrić

Liovića ne hapsimo da ne ispadne mučenik tako je potpredsjednik Sabora Mato Arlović odgovorio na pitanje zašto vlast ne ureduje protiv onih koji prijete izvanzakonskim prosvjedima i terorizmom. “Nije ova vlast tako naivna da od Liovića pravi narodnog heroja i mučenika, rekao je Arlović. Aktualna vlast očito ne zna kako da se postavi spram sve zažarenijih desničarskih prijetnji, pa pleše oko njih kao mačak oko vruće kaše.

Narodnog heroja od Liovića bi se moglo napraviti samo pod uvjetom da narod njegove pozive na miniranje turističke sezone doživljava kao zalaganje za pravednu stvar. Samo bi u tom slučaju vlast koja ga hapsi bila tretirana kao nepravedna. Istraživanja, pak, pokazuju da gospodin nema nikakvu podršku. Najveći dio javnosti drži ga siledžijom. Funkcija je države da svoje građane zaštiti od nasilja. Zašto onda aktualna vlast u ovom slučaju izbjegava primijeniti rezon i sredstva pravne države? Stoviše, svojim se selektivnim pristupom još i hvali. Logika, koja tvrdi da Liovića čuva od nezasluženog pribavljanja reputacije mučenika, previđa da se na taj način cijela Hrvatska pretvara u žrtvu i mučenicu.

Na isti su način pobrkani lončići i u svježoj sugestiji iz Banskih dvora da Liovićevim prijetnjama ne bi trebalo davati veliki publicitet, jer to, kao, šteti hrvatskom turizmu. Najavu blokade hrvatske granice i prometnica te šup-poruku turistima stranci su već evidentirali. Sigurno je da to neće proći bez posljedica. Ali po turističku je sezonu poguban Liović, nikako pisanje medija o njegovim prijetnjama. Misle li to Račanovi ministri da je trebalo sve prešutjeti, da je bolja nojevska logika prema kojoj se ono čega nema u novinama nije ni dogodilo? Upravo su mediji, informirajući o desničarskim prijetnjama, mobilizirali javnost na kontru. Za razliku od vlasti, koja je prema deklariranim fašistima puna uzdrhtale delikatnosti, javnost je mnogo sklonija “no pasaran” stavu.