Veèernji list: 10. 5. 2000.

NAKON NAJAVE REDOVITIH ISPLATA PLAĆA U DRŽAVNIM PODUZEĆIMA
900 poduzeća po hitnom postupku u stečaj
Nevjerojatno je zazvučalo nedavno Vladino obećanje da će osigurati redovitu isplatu plaća u svim poduzećima u kojima ima više od 25 posto vlasničkog udjela. Naknadno je, međutim, stiglo i objašnjenje kako to Vlada namjerava provesti. Jednostavno, onaj tko ne može osigurati isplatu plaća, mora u stečaj. Krajem svibnja i početkom lipnja stečaj bi tako mogao biti pokrenut u polovici od 1800 poduzeća iz portfelja HFP-a
Predsjedavajući Gospodarsko-socijalnog vijeća Vitomir Begović rekao je uoči Praznika rada da će od 1. svibnja početi redovita isplata plaća u svim poduzećima u kojima država ima više od 25 posto vlasništva. Takvu poruku, bez ikakvih popratnih, ali i naknadnih objašnjenja, odaslao je javnosti sa zajedničkog sastanka čelnih ljudi Vlade, sindikata i poslodavaca i u prvi trenutak zazvučala je ohrabrujuće za desetine tisuća radnika koji mjesecima ne primaju plaće. No, ako su povjerovali da će napokon koju kunu staviti u džep, iscrpljene radnike očekuje još jedno razočaranje. Naime, uz najavu redovite isplate plaća i Vlada i sindikati propustili su reći najvažnije - kako to namjeravaju osigurati. A Vlada će obećano ispuniti tako što će u svim tvrtkama koje neće moći isplaćivati plaće provesti stečaj. Za provedbu tog opredjeljenja zadužen je Hrvatski fond za privatizaciju, a njegov Upravni odbor s tom temom dnevnog reda sastat će se već ovaj tjedan.
Na spomenutom je sastanku takvu Vladinu namjeru socijalnim partnerima predočio njezin potpredjednik Slavko Linić koji
je i jedini od političara na prigodnim prvosvibanjskim domjencima rekao da će biti otkaza. Ostali su se, uključujući i premijera, zadržali na uobičajenoj retorici, koja se svela na red kritike prethodnika, red obećanja, a bit će i da su izbjegli spominjati stečajeve zbog izbora za Zagrebačku gradsku skupštinu. Koliko će poduzeća otići u stečaj i koliko će radnika ostati bez posla znat će se vrlo brzo jer već potkraj ovoga tjedna Vlada, sindikati i poslodavci imaju novi sastanak na kojemu će premijer Ivica Račan otkriti što namjerava raditi iduća tri mjeseca.

Prešutni dogovor Vlade i sindikata
Kako smo uspjeli doznati, Vlada je već dala nalog upravnim i nadzornim odborima poduzeća u državnom vlasništvu da do kraja mjeseca srede svoje račune i ne budu li u plusu, moraju pokrenuti stečaj. Očekuje se da bi krajem svibnja i početkom lipnja stečaj mogao biti pokrenut u približno 900 od 1800 poduzeća koliko ih je sada u portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju. Toliko je poduzeća trenutačno pod blokadom, a mnoga među njima nelikvidna su dulje od godinu dana.
Način na koji je najavljeno da će državna poduzeća početi redovito isplaćivati plaće, učinio je to sindikalac a ne premijer ili ministri i to tako što je potpuno zaobišao lošu vijest, može se tumačiti i kao
pristanak sindikata, ili ako ne svih onda barem najjačeg industrijskog sindikata Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, na stečajeve i zatvaranje problematičnih poduzeća koja se održavaju na životu i tako što ne isplaćuju radnike. Obvezujući se da će sva državna poduzeća početi redovito isplaćivati plaće Vlada je zapravo poslala poruku da će zatvoriti sva ona svoja poduzeća koja to ne budu mogla učiniti.
S obzirom na to da su sindikati šutke primili najavu stečajeva, moglo bi se zaključiti da su Račan i Li
nić osigurali načelnu potporu sindikalnih čelnika za taj svoj naum, ali to još ne znači da će zatvaranje stotina poduzeća i otpuštanje desetaka tisuća radnika proći bezbolno kod radnika koji ostaju bez posla.

Kritično u 30.000 poduzeća
Na molbu da pojasni
vijest o redovitoj isplati plaća sindikalac Vitomir Begović kaže da je Vlada učinila odlučujući korak povratom dugova poduzećima. On se nada da će taj novac nekima pomoći da opstanu, ali priznaje da "jedan dio subjekata neće moći odgovoriti postavljenim zadaćama. Dio tvrtki koje su u dubiozi i gdje su dugovi veći od kapitala čeka financijsko čišćenje", kaže Begović. Prema njegovu mišljenju, kritično je zapravo u svih tridesetak tisuća nelikvidnih tvrtki sa 150 do 170 tisuća zaposlenih, ali ne moraju, kaže, svi ostati bez posla.
Za razliku od opreznog Begovića, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak bez okolišanja kaže da je Vladino obećanje o redovitoj isplati plaća kukavičje jaje. - Potpredsjednik Vlade Slavko Linić otvoreno nam je rekao da
će sve tvrtke koje neće moći isplaćivati plaće, a država u njima ima više od 25 posto udjela, u stečaj. Zato im i nije bilo teško obvezati se na redovitu isplatu plaća, jer i ne preuzimaju nikakvu obvezu, kaže prvi čojek HUS-a, trenutačno najagilnijeg sindikata, koji gotovo svakog dana organizira štrajkove ili ulične prosvjede svojih radnika. HUS je ranije slovio kao hadezeov sindikat, pa neki sumnjičavo gledaju na njegove sadašnje sindikalne aktivnosti. Međutim, Mučnjak tvrdi da ih radnici, a ne politička uvjerenja, sile na pojačane aktivnosti.

HUS izvodi radnike na ulicu
"Stanje je jednako teško u svim poduzećima, samo što mi za razliku od nekih drugih sindikata nismo preuzimali nikakve obveze prema novoj Vladi. Kada bukne nezadovoljstvo mi stajemo na čelo radnika za razliku od SSSH koji se suspreže, koči radnike i amortizira nezadovoljstvo dajući Vladi još malo vremena. I mi čekamo da prođe sto dana nove vlasti, ali iskustvo mi govori da je bolje izvesti sto tisuća radnika na Trg bana Jelačića nego zadržavati nezadovoljstvo u poduzećima. Ne bi me iznenadilo da se radnici počnu ponašati isto kao i nogometni navijači, da nam se svima ne dogodi Poljud, upozorava Mučnjak te dodaje: - Svjesni smo neminovnosti stečajeva u nekim poduzećima, ali prije nego što se s njima počne tražimo da se ispune neke pretpostavke.
Iako se trenutačno usuglašavaju prijedlozi za izmjenu Zakona o radu, u sindikatima smatraju da bi najprije trebalo izmijeniti Stečajni zakon da bi radničke plaće i otpremnine dobile prednost u naplat
i. Isto tako sindikati su jedinstveni u ocjeni da Vlada ne može istovremeno otpuštati radnike i smanjivati sredstva namijenjena novom zapošljavanju. Ukratko, sindikati su spremni stati iza stečajeva, ukoliko se onima koji ostanu bez posla ponudi neka perspektiva. U protivnom, i oni bi mogli ostati bez posla.
Ljubica Gatarić