Novi list: 11. 5. 2000.

POTPREDSJEDNIK VLADE LINIĆ OPTUŽIO RAVNATELJICU AGENCIJE ZA TRŽIŠNO NATJECANJE

Duhanskom ratu pomogla i Agencija

ZAGREB - Napominjući kako se Vlada dosad nije očitovala o “duhanskom ratu”, nego je nastojala odraditi svoj dio posla dok su BAT i Tvornica duhana Rovinj koristili nesporazume za zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda, potpredsjednik Vlade Slavko Linić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prozvao ravnateljicu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dr. Dešu Mlikotin Tomić za neodgovorno ponašanje koje je “pridonijelo jačanju duhanskog rata i velikoj šteti za Hrvatsku”.

- Dopis koji je ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja poslala Vladi sramota je za hrvatsku državu - ustvrdio je Linić posebno izdvajajući neozbiljnost njezinih ocjena prema kojima sporni pravilnici (koje je prošloga tjedna upravo zbog dopisa Agencije povukao ministar poljoprivrede Božidar Pankretić) nisu sukladni pravilima tržišnog natjecanja. Tim su se Pravilnicima, pojasnio je Linić, samo precizno utvrđivali standardi u duhanskoj proizvodnji, a njihovo povlačenje sad je ministru poljoprivrede dalo diskrecijsko pravo da ih određuje.

Linić se osvrnuo i na njezino osporavanje kompetentnosti Duhanskog instituta, jer je ravnateljica Agencije u dopisu Vladi navela kako postoji mogućnost da Tvornica duhana Rovinj “kupi” stručnjake instituta što bi joj omogućilo monopol na tržištu. Zbog stava da je ravnateljica Mlikotin Tomić prekoračila svoje ovlasti Vlada je inicirala sastanak Savjeta Agencije, čiji se odgovor koji bi trebao razjasniti tko je kriv za “duhanski rat” očekuje, kazao je Linić.

Uz tvrdnju da Tvornica duhana Rovinj nije monopolist, jer njezin položaj nije zaštićen odlukama Vlade, Linić je naglasio da svatko, pa i BAT ako to odluči, ima pravo natjecati se na tržištu. No, pritom je ukazao na nedopustivo ponašanje BAT-ove predstavnice u Hrvatskoj Ann Johnson koja je u svojim pismima “sasula” brojne uvrede na račun Vlade, a sve u svrhu BAT-ove promocije.

Uz prekoračenje pravila pristojnosti, naglasio je Linić, Johnson je zloupotrijebila radnike Tvornice duhana Zadar pozivajući ih na prosvjede.

M. KLANAC