Novi list: 12. 5. 2000.

Vlada nije uspjela motivirati ljude

Hrvatska je izišla iz europske “magareće klupe”, ali se šesteročlana koalicijska vlada iscrpljuje vodeći kadrovske križaljke

Nova Vlada na čelu s premijerom Ivicom Račanom, kojoj 19. svibnja istječe stoti dan od njezina potvrđivanja (9. veljače) u Saboru, povukla je dobrih i loših poteza, ali najveći dio posla tek stoji pred njom. Najočitiji pozitivni iskorak postigla je na vanjskopolitičkom polju. Samom svojom pojavom i s nekoliko diplomatskih ofenziva, Vlada je Hrvatsku izvukla iz dugogodišnje međunarodne izolacije. Od zemlje koja sjedi u europskoj “magarećoj klupi” Hrvatska je postala država kojoj se širom otvaraju vrata europskih prijestolnica i financijskih institucija.

Budući da je Hrvatska za vrijeme bivše vlasti trošila daleko više nego što je stvarala, Vlada je morala skresati mnoge javne troškove, što je vrlo nepopularan potez. To su tražili i Svjetska banka i MMF, kao uvjet za davanje Hrvatskoj novih kredita. Stoga i premijer Račan smatra da je donošenje novog, restriktivnog državnog proračuna od 48 milijardi kuna, jedan od najvažnijih poteza njegove Vlade. Druga važna i pozitivna odluka jest da država konačno počne vraćati 9,5 milijardi kuna unutarnjeg duga, kako bi gospodarstvo moglo lakše disati.

Među lošim Vladinim potezima svakako treba izdvojiti otvaranje brojnih stečajeva poduzeća. Stečajevi su djelomice nužni zbog lošeg gospodarskog stanja, ali je problem što gotovo nitko ne vidi kako će Vlada preokrenuti gospodarske trendove u pozitivnom smjeru. Kao da bi razvoj trebao krenuti isključivo sam od sebe. Većina građana je svjesna da su za izlazak iz krize potrebna odricanja i žrtve, ali je Vladin propust u tome što građani još ne razumiju što ona želi postići.

Gospodarsko stanje u Hrvatskoj je toliko teško da bi Vlada, prema mnogim mišljenjima, kao u vrijeme Domovinskog rata, trebala angažirati sve hrvatske potencijale, ovaj put za izlazak iz krize. Račanova ekipa, međutim, zasad nije uspjela okupiti sve snage na svom programu. Umjesto toga šesteročlana koalicijska Vlada mjesecima iscrpljuje svoju energiju vodeći kadrovske križaljke uglavnom prema stranačkim ključevima, pri čemu se stječe dojam da su mnogi ljudi, koji znaju i umiju, ostali po strani.

Umjesto da građanima na razumljiv i motivirajući način objašnjavaju što žele postići i da neprekidno traže njihovu podršku, članovi šesteročlane koalicije zatvorili su se u Banske dvore i Sabor, i u međuvremenu gotovo izgubili dodir s narodom. Primjerice, pravi političari znaju da moraju sudjelovati na raznim proslavama, tribinama, neformalnim druženjima, presijecati vrpce, posjećivati institucije ili poduzeća, kako bi bili u neprekidnom dodiru s građanima i dobivali povratne informacije. No, čini se da je nova vlast sama sebe sputala i zakočila. U neprekidnom kontaktu s ljudima je samo predsjednik Stjepan Mesić.

Za to vrijeme stručni krugovi još uvijek čekaju na ekonomski program Vlade koja je, što se tiče makroekonomske politike, nastavila tamo gdje je stala HDZ-ova Vlada, ne napravivši bitan iskorak iz zatečenih okvira. Stručni krugovi još uvijek čekaju koje će poteze Vlada povući radi poticanja rasta domaće proizvodnje, jer se u Hrvatskoj već godinama ni jednom poduzetniku ne isplati zapošljavati ljude, proizvoditi i izvoziti, nego samo uvoziti stranu robu. Ako se Hrvatima ne isplati otvarati proizvodne pogone, to se neće isplatiti ni strancima, pa ni od inozemnih ulaganja neće biti velike koristi. Vladin razvojni program još je mačak u vreći.

Branko PODGORNIK