Novi list: 13. 5. 2000.

SKUP ZAPOSLENIKA STANICE ZA JUŽNE KULTURE U DUBROVNIKU

Vukojević napravio milijunske dugove?

Kaznena prijava protiv bivšeg ministra poljoprivrede. Prošle godine Stanica ostvarila proizvodnju vrijednu 1,1 milijun kuna uz troškove od 2,7 milijuna kuna

DUBROVNIK – Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sindikalne podružnice Stanice za južne kulture izraženo je veliko nezadovoljstvo zaposlenika neodređenim odgovorom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva na njihov zahtjev da im se do postavljenog roka koji je istekao upravo s početkom tog sastanka isplate najmanje tri od zaostalih osam plaća i troškom prijevoza na posao. Naime, kako je rečeno, iz Ministarstva je javljeno da će se od Grada Dubrovnika zatražiti pozajmica i nastojati da zagrebačka tvrtka MBM povuče blokadu žiroračuna Stanice ali nikakvo jamstvo za isplatu plaća nije dano. Ipak, zaposlenici Stanice nisu ostvarili ultimatum o stupanju u štrajk, jer im je županijski povjerenik SSSH Ivo Bratičević ukazao da bi u tom slučaju mogli dobiti i otkaze radnog odnosa zbog primjene zakonskih propisa.

Novi predsjednik Upravnog vijeća Stanice za južne kulture Tomo Brnas izjavio je da će 25. svibnja podnijeti ostavku ukoliko se po isteku natječajnog roka ne izabere novi ravnatelj ustanove i ne ispune se opravdani zahtjevi zaposlenika. Prvi potez novog Upravnog vijeća bio je razrješenje dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Mladena Vukojevića, koji je Stanicu doveo u vrlo težak financijski položaj, čemu je kumovao i bivši sastav Upravnog vijeća, dok se sukrivcima također smatraju bivši ministar poljoprivrede i šumarstva i njegovi savjetnici (to ministarstvo je inače 100-postotni vlasnik Stanice, čiji se temeljni kapital procjenjuje na oko 70 milijuna kuna). Zato je protiv njih Sindikalna podružnica Stanice podnijela kaznene prijave.

Kako novo Upravno vijeće još ne raspolaže s nalazom Financijske policije o načinu poslovanja Stanice, Tomo Brnas se suzdržao od komentiranja kuloarskih tvrdnji da je Mladen Vukojević “nabio” ustanovi milijunske dugove. Ipak je za ilustraciju naveo da je prošle godine Stanica ostvarila proizvodnju vrijednu 1,1 milijun kuna uz troškove od 2,7 milijuna kuna! U pogledu trošenja investicijskih kredita dobivenog od HBOR-a u iznosu od 1,1 milijuna DEM Brnas kaže da “ništa neće biti zataškano, ukoliko je rađeno mimo zakona”. Mladen Vukojević ustupio je jednoj tvrtki zemljište Stanice za gradnju trokrilne stambene zgrade, pod uvjetom da jedno krilo pripadne njegovoj ustanovi, a bivše Upravnog vijeće Stanice je zatim donijelo odluku da ravnatelj može otkupiti taj stambeni prostor. Sada je sva dokumentacija dostavljena pravnoj službi Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, kako bi ona rasvijetlila što sve stoji iza te manipulacije. A, da se u Stanici moglo svašta raditi ukazao je i Ivo Bratićević navođenjem za začudujuće činjenice da je ta ustanova poslovala kao trgovačko društvo, što se svakako znalo i u resornom ministarstvu. Naslućujući da će biti smijenjen, jer su to tražili zaposlenici, Mladen Vukojević je svoju suprugu Mirjanu (šeficu knjigovodstva, čije je smjenjivanje također traženo) proglasio tehnološkim viškom, tako da ona može koristiti pravo na otpremninu i prvenstvo dobivanja novog radnog mjesta preko Zavoda za zapošljavanje, a zatim je ustanovu obavijestio da se on nalazi na bolovanju.

S. AHMETOVIĆ