Novi list: 14. 5. 2000.

SAD: SASLUŠANJE PRED KONGRESNIM ODBOROM ZA VANJSKU POLITIKU

Špijuni se mogu nesmetano kretati u State Departmentu

FBI je otkrio nekoliko stranih špijuna koji rade pod krinkom stranih dopisnika iz Washingtona

Iz Washingtona Damir BEBIĆ

Nakon niza sigurnosnih propusta u američkom Državnom tajništvu, pred kongresnim Odborom za vanjsku politiku započela su saslušanja dužnosnika američke administracije tijekom kojih su se mogle čuti nove zapanjujuće optužbe. Izvješćujući kongresmene o rezultatima istrage koju je provela njegova agencija, čelnik washingtonskog ureda FBI-ja, Timothy Bereznay, izjavio je da se strani špijuni u svojstvu novinara mogu nesmetano kretati po zgradi State Departmenta. Bereznay je rekao kongresmenima da je tijekom istrage FBI otkrio nekoliko stranih špijuna koji trenutno djeluju pod krinkom stranih dopisnika iz Washingtona te da je spreman otkriti njihov identitet dužnosnicima Državnog tajništva. “Ako State Department to zatraži otkrit ćemo im tko je od stalno akreditiranih novinara identificiran kao djelatnik neprijateljske obavještajne službe kako bi se dotičnima mogao ograničiti pristup u zgradu State Departmenta”, izjavio je Bereznay.

Na njegove riječi nešto je kasnije reagirala američka državna tajnica Madeleine Albright obećavajući poduzimanje konkretnih koraka s obzirom da se radi o “ozbiljnom problemu”. Prije svega desetak dana Madeleine Albright je zbog nekoliko teških sigurnosnih propusta, uključujući i nestanak prijenosnog kompjutora s povjerljivim informacijama, održala pravu lekciju uposlenicima State Departmenta kojima je poručila da se njihovi propusti po pitanju sigurnosti više neće tolerirati. Prema podacima iz State Departmenta, akreditacije za ulazak unutar zgrade ima 467 novinara, kamermana i tehničara od kojih je 56 stranaca. Njihovo kretanje, međutim, ograničeno je na prva dva kata. Izvan tog prostora, strani bi novinari, uostalom kao i svi drugi posjetitelji, trebali biti praćeni od strane djelatnika Državnog tajništva.

Šef osiguranja u State Departmentu, David Carpenter, rekao je kongresmenima da bi najbolje bilo kad bi se prostorije naminjenjene za pressice i rad novinara premjestile negdje izvan zgrade. Kritikama na račun slabe sigurnosti u State Departmentu pridružila se i glavna inspektorica Jacquelyn Williams Bridges koja je istaknula da je i interna istraga koju je ona predvodila otkrila brojne sigurnosne probleme. Kongresmeni su s Ijutnjom reagirali na upozorenja o sigurnosnim propustima u zgradi State Departmenta i sigurno je da se preko toga neće olako prijeći. Bill Clinton je pak izjavio da prvi put čuje takve optužbe te je najavio da ih se treba detaljno ispitati. Premda su na adresu njezinog ministarstva upućene ozbiljne optužbe Madeleine Albright ipak se pokušala našaliti s novinarima tijekom zajedničke pressice s francuskim ministrom vanjskih poslova Hubertom Vedrineom. Obraćajući se novinarima Albright je kazala da ne želi špijune prerušene u novinare u State Departmentu. “Ako je netko od vas špijun, molim vas da se predstavite”, kazala je.