Vjesnik: 15. 5. 2000.

»Zagrebačka alternativa« izgurala narodnjake u oporbu

Ako je točna informacija da će stranke »Zagrebačke alternative« ponuditi HNS-u samo mjesto potpredsjednika Gradske skupštine, onda definitivno idemo u opoziciju, izjavila je predsjednica HNS-a dr. Vesna Pusić nakon što je shvatila da se šest stranaka uopće ne kani pretjerano brinuti o narodnjačkim zahtjevima za mjestom predsjednika »gradskog parlamenta«. Stajalište »Alternative« o tome je jasno od početka, iako je HNS odmah s objavom izbornih rezultata obznanio da puca na mjesto prvog čovjeka Gradske skupštine. Pokriće za to narodnjaci su našli u činjenici da su u proporcionalnom dijelu izbora osvojili 19 posto glasova, što je bilo dovoljno za osvajanje drugog mjesta, odmah iza koalicije SDP-HSU. Alternativa, međutim, očito ne prihvaća parcijalne uspjehe - HNS je u Skupštini, po broju osvojenih mandata, tek treća stranka, čime gubi izglede za imenovanje svojeg predstavnika na mjestu predsjednika.
Vesna Pusić, međutim, kao da uporno zaboravlja da se gradski izbori sastoje od dva di
jela - razmjernog i većinskog, u kojemu je HNS, za razliku od onog na kandidatskim listama, doživio potpuni fijasko. I može tu sada HNS povući priču da je, u stvari, prije izbora izbačen iz »Alternative«, da nije dobio nijednu jedinicu u podjeli unutar »Alternative«, ali i reći da je njegov samostalni nastup rezultat ispravne političke procjene. Konačni rezultati su, međutim, sasvim jasni - SDP ima 15 mandata, HSLS 10, a HNS devet, što ga svrstava na treće mjesto po snazi u Gradskoj skupštini.
»Zagrebačka a
lternativa« je pokazala, dakle, punu homogenost u odnosu na HNS. Za razliku od toga, mir u vlastitom dvorištu očito mu je sve teže održati. Odnosi u zajednici stranaka sve češće se zaoštravaju, jer plijen nikada nije lako podijeliti. Gradonačelničko mjesto pripada SDP-u, to je jasno svima, dok će dogradonačelnici biti iz redova HSLS-a, odnosno koalicije ASH-LS. Kandidat tog dvojca Mladen Vilfan već je u petak dao naslutiti da puca isključivo na mjesto prvog dogradonačelnika, onoga za gospodarska i komunalna pitanja, dok HSLS-u prepušta društvene djelatnosti. Ne treba biti pretjerano upućen da bi se shvatilo u kojem se od ta dva sektora okreće više novca. Dogovor nije postignut - sastanak stranaka u petak prekinut je upravo na tom dijelu, nakon nekoliko oštrih rečenica koje je s Vilfanom razmijenio Milan Bandić.
Do novog sastanka alternative u utorak trebale bi biti poznate i ostale pojedinosti podjele buduće gradske vlasti u Zagrebu. Na čelu Skupštine bit će HSLS-ov čovjek, a čak četiri potpredsjednika (kolik
o ih najviše dopušta gradski Statut), bit će iz SDP-a, koalicije ASH-LS, HNS-a i HDZ-a. Iako je u petak najavljeno da će od njih tek jedan, iznimno, možda biti profesionalac, i o tome se tek treba dogovoriti. Uz gradonačelnika Bandića i njegove pomoćnike iz HSLS-a, odnosno koalicije LS-ASH, novu gradsku vlast u svakom će slučaju činiti šareno društvo. Pogotovo uzme li se u obzir to da se gotovo sve stranke u novoj Skupštini, osim valjda HSS-a, samouvjereno nazivaju - pobjedničkima. (Vedran Flajnik)