Novi list: 16. 5. 2000.

ŠTO KRIJU ZATVORENA VRATA U STRANKAMA ZAGREBAČKE ALTERNATIVE

I SUDBINE RAČANA I TOMČIĆA ODLUČUJU SE U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI

ZAGREB - Iako trenutna situacija djeluje savršeno mirno i skladno, u priči oko zagrebačke Gradske skupštine vrte se i tek će se vrtjeti velike karte i veliki, državni, politički ulozi. A pod tihom površinom odnosa stranaka Zagrebačke alternative kriju se žestoka suprotstavljanja i drugačija viđenja podjele funkcija, koji su na prošlotjednom sastanku gotovo dovela čitavu stvar do pucanja.

Razlog svemu su izborni rezultati. Koji SDP-u i HSLS-u nisu, kako se očekivalo, dali premoćnu Većinu u Gradskoj skupštini. Koalicija ove dvije stranke ima tek 25 od 50 mjesta, što znači da će praktički sve imalo važnije odluke morati usuglašavati s ostalim strankama.

Prva točka na kojoj je uzavrelo, dogodila se već prošlog petka, na zatvorenom sastanku čelnika Zagrebačke alternative. Sve je išlo u redu kad se usuglašavala podjela funkcija u izvršnoj vlasti, no kad se došlo do skupštinske, tonovi su povišeni.

Mladen Vilfan, predsjednik zagrebačkog LS-a, predložio je da se glasanje o predsjedniku Skupštine provodi tajno. Kako po poslijeizbornom sporazumu stranaka ZA ta funkcija treba pripasti HSLS-u, izgleda da se kod Vilfana probudila “ljubav” prema bivšim stranačkim kolegama. Računica je jednostavna - ako se glasa tajno, bez kontrole, nitko ne mora dati svoj glas po stranačkoj stezi ili slovu poslijeizbornog sporazuma. Oprezni Milan Bandić, šef gradskog SDP-a, odmah je planuo. “Pa, nisam ja politički nepismen da ne znam što to znači!”, grmio je Bandić, osnaživši svoj stav i rečenicom koja je zazvučala poput ultimatuma: “Ako se nekom ide u oporbu, nek' ide slobodno”. Vilfanu se u oporbu nije išlo.

No, u budućnosti vodeća uloga spoja SDP-HSLS u Zagrebačkoj skupštini bi mogla biti i opasnije ugrožena, čega je sam Bandić dobro svjestan. Prevagu bi, po nekom ironičnom usudu sudbine, opet mogla donijeti dva HSS-ovca. Bandić je s njima već obavio razgovore i uvjeren je, kako priča-kolegama, da tu ne bi trebalo biti problema. HSS-ovci, logično, ciljaju na mjesto pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu, što će i dobiti, a SDP i HSLS bi se u kriznim situacijama mogli osloniti na njih.

Osim mjesta glavnog gradskog poljoprivrednika, za HSS su u igri, ako je vjerovati saborskim kuloarskim pričama, i malo ozbiljnije stvari. Ukratko - ako HSS ne podrži SDP i HSLS, Zlatko Tomčić bi mogao letjeti s mjesta predsjednika Zastupničkog doma.

No, ako se Bandić tu osigurao, moglo bi mu procuriti na drugoj strani. Jasno je da svaki potres u odnosima SDP-a i HSLS-a na državnoj razini može ugroziti njihov spoj u Zagrebu, što bi na Gornjem gradu dovelo do potpuno nove raspodjele karata. A postoji i nešto opasnije od toga. Gradski političari iz obiju stranaka su, naime, vrlo nezadovoljni najavama Račana i Budiše po kojima će se novi izbori u Zagrebu održati za godinu dana. “Čekaj, pa karte su u našim rukama. Imamo saborsku većinu i slobodno možemo donijeti novi Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi koji u Zagrebu neće predviđati tolike promjene da bi se trebali raspisati izvanredni izbori”, priča jedan od vodećih protagonista zagrebačke političke scene. Štoviše nije jasna želja za prijevremenim izborima, kad, realno, ni SDP ni HSLS nemaju političara koji bi u direktnoj utrci za gradonačelnika (koja bi bila inaugurirana novom zakonskom regulativom) mogao ugroziti Vesnu Pusić ili Silvija Degena.

Tu se već dolazi do mnogo puta aktivirane priče o nesuglasicama Račana i Bandića. Navodno je čak pet “Račanovih” ljudi među 15 SDPovih vijećnika, što bi značilo da predsjednik SDP-a može bez problema iskopati jamu svom zagrebačkom kolegi.

Izvanrednim izborima u Zagrebu bio bi zadan težak udarac Bandiću, koji je, uz puno truda uspio raspustiti HDZ-ovsku Gradsku skupštinu. Ako se raspišu novi prijevremeni izbori, Bandić bi zbog toga lako mogao doći na udar birača, kojima se ni na ove zagrebačke izbore baš nije dalo ići, što pokazuje tek tridesetak posto glasača izišlih na birališta. Uz to, neozbiljno je očekivati da bi Bandićeva ekipa u godinu dana mandata mogla napraviti iole ozbiljniji posao.

Ukratko, Račan u Zagrebu može, ako hoće, na ovaj ili onaj način skuhati kašu Bandiću. Samo, vrijedi li žrtvovati Zagreb radi eliminiranja mogućeg konkurenta za stranački tron?

Jasmin KLARIĆ