Novi list: 16. 5. 2000.

Račan s mašnicom

Piše: Jelena Lovrić

Medijski šušur trebao je kompenzirati zamor emocija. Svojih prvih sto dana hrvatska je vlada obilježila multimedijskim happeningom. Ovoga je puta ponuda za iduće razdoblje dobro upakirana, a ni sadržaj nije loš: čini se da je Račan spremio nešto više od mačka u vreći.

Najbolje zvoni odluka da se ide na smanjenje PDV-a. Na početku svog mandata vlada je realizaciju tog izbornog obećanja bila odgodila za iduću godinu. Sada pokazuje da se spremna korigirati. U Banskim su dvorima, valjda, shvatili da ne mogu obećavati samo stečajeve, da im od toga rejting nikako neće rasti. Da bi se, kako je rekao premijer, Hrvatska normalizirala, potrebno je provesti mnoge teške reforme. Ako je jučerašnji Račanov nastup najava da će se njegov kabinet ubuduće manje baviti svojim, a više problemima naroda - onda mu se prvih sto dana, kada se prečesto mljelo uprazno, mogu otpisati kao uhodavanje. Ako nije - onda mu ni multimedijska mašnica neće mnogo pomoći.

Surađujte s Vladom - Vlado je dobar dečko, zaključna je poruka jučer predstavljenog propagandnog materijala. Suradnja je uvijek dvosmjerna. Ako je nešto više od dobrog štosa, taj bi poziv morao značiti da se Račanova vlada odlučila otvoriti. U prvih sto dana takvu volju nije pokazivala, previše je bila zatvorena, u vlastiti i strogo prijateljski krug. Dosad, mnogo je više povjerenja Hrvatska pokazala prema vladi, nego vlada prema svome dragom narodu. Je li Račan dobar dečko mjerit će se po njegovoj spremnosti na suradnju s onima koji mu ne idu uvijek niz dlaku - od predsjednika Mesića do kritički intoniranih novina.