Novi list: 17. 5. 2000.

MINISTAR FINANCIJA DR. MATO CRKVENAC POTVRDIO SINOĆ DA VLADA NAMJERAVA SMANJITI POREZ NA DODATNU VRIJEDNOST

PDV 19 POSTO, SKUPLJE GORIVO, AUTOMOBILI, CIGARETE I ALKOHOL?

Na sinoćnjoj sjednici Vlade nije donijeta konačna odluka, a pitanje je da li će biti i u četvrtak. Račanovom najavom smanjenja PDV-a bili iznenađeni i Linić i Crkvenac

ZAGREB - Ministar financija dr. Mato Crkvenac potvrdio je nakon sinoćnje sjednice Vlade da Vlada namjerava sniziti PDV za tri posto. Međutim, Vlada sinoć nije donijela konačnu odluku, a pitanje je hoće li je donijeti i u četvrtak, kako je prije najavljivano. Ukoliko dođe do smanjenja, morat će se povećati trošarine na derivate, automobile i neke druge proizvode. Ministar nije precizirao što bi sve trebalo poskupjeti, jer Vlada nema gotove izračune. Pretpostavlja se da bi zbog povećanja trošarina trebali poskupjeti i cigarete i alkohol.

Iako je premijer Ivica Račan prekjučer objavio kako Vlada razmatra skoro smanjenje poreza na dodanu vrijednost jučer još nije uopće bilo jasno kako će se to ostvariti. Vladine koordinacije zasjedale su gotovo cijeli dan, ali kao što je potvrdio Crkvenac, odluka nije donesena, što znači da ministri nisu našli rješenje za provedbu tog, po svemu sudeći, političkog poteza kojeg je Račan povukao u trenutku kada je potpora Vladi počela slabiti zbog provođenja nepopularnih gospodarskih mjera.

Premijer je prekjučer najavio i mogućnost produljenja roka za plaćanje PDV-a s 10. dana u mjesecu na zadnji dan, što je također ugodno iznenadilo javnost, i to u trenutku kada se u Banskim dvorima obilježavalo prvih sto dana koalicijske Vlade.

Račanovom najavom bio je iznenađen i ministar financija dr. Mato Crkvenac koji bi u takve stvari trebao biti najupućeniji, s obzirom da drži ključeve državne blagajne. Dok je prekjučer razgovarao s novinarima na domjenku u dvorištu Banskih dvora, ministar je ustrajno tumačio da se PDV ne može smanjiti za tri posto već ove godine. Inače bi državni proračun, koji iznosi 48,3 milijarde kuna, ostao bez prihoda od 3 ili 3,5 milijardi, a ne zna gdje bi se to nadoknadilo.

Crkvenac je potvrdio da je koalicijska Vlada obećala smanjenje PDV-a sa 22 na 17 posto, ali korak po korak, a prvo sniženje nije se ni planiralo prije početka 2001. godine. On se u ponedjeljak čudio otkuda je tvrdnja da će se PDV smanjiti već u lipnju ili srpnju, procurila novinarima. To je začudilo i Slavka Linića koji je rekao da takva odluka još nije dogovorena.

U međuvremenu je procurila i vijest kako Vlada razmatra mogućnost da se proračunski manjak zbog smanjenja PDV-a nadoknadi povećanjem trošarina, što znači da bi trebale poskupjeti automobili, cigarete, alkohol i benzin. Naime, u ovogodišnjem proračunu planira se od PDV-a ubrati 20 milijardi kuna, a od trošarina sedam milijardi. To znači da bi prihod od trošarina trebalo povećati gotovo za 50 posto, kako bi se nadoknadio godišnji gubitak od oko tri milijarde kuna zbog sniženja PDV-a.

Crkvenac je došao u sukob s premijerom Račanom i ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem već prošlog četvrtka na sjednici Vlade. Tada se glasno usprotivio zakonu kojim se ukidaju trošarine na plavo dizelsko gorivo poljoprivrednicima i ribarima, što je na prijedlog saborskih zastupnika iz HSS-a predložio Pankretić. Iako je na kraju dao blagoslov zakonu, ministar financija je povisio ton i rekao da Vlada “svakim drugim zakonom buši postojeći porezni sustav”, jer nepromišljeno donosi porezne olakšice. Račan ga je upitao zašto to tek sada govori i zašto nije ranije podnio alternativni prijedlog, a Crkvenac je odgovorio da je odustao od alternativnog prijedloga zato što je u Vladi već ranije dana prednost prijedlogu zastupnika iz HSS-a.

Kalogjera: Vladina greška u koracima

Dr. Dražen Kalogjera, ugledni ekonomski stručnjak, smatra da je Vlada pogriješila u redoslijedu koraka. Ako je željela smanjiti PDV, najprije je trebala reći koje će javne troškove u rashodima proračuna za ovu godinu smanjiti, kako bi utvrdila za koliko se postotaka mogu smanjiti i prihodi od PDV-a. To bi bio i najlogičniji potez. Želi li, pak, Vlada na jednoj strani smanjiti PDV, a na drugoj povećati trošarine, to podsjeća na izreku “Nije šija, nego vrat”. U tom slučaju, Vlada mora analizirati što se time dobiva, a što gubi. Rasterećenje gospodarstva bitno je za daljnji razvoj, ali u ovom trenutku, kada u gospodarstvu vlada recesija, može biti vrlo opasno. To bi moglo izazvati smanjenje potrošnje, odnosno negativne efekte, upozorava dr. Kalogjera, dodajući da će ekonomisti za konačan sud ipak morati pričekati dok Vlada ne donese konkretan prijedlog.

Branko PODGORNIK