Novi list: 18. 5. 2000.

UMIROVLJENICIMA DUG NEĆE BITI VRAĆEN NI U TRI SLJEDEĆE GODINE

Nedostaje 8 milijardi kuna za redovitu isplatu mirovina

ZAGREB - Prijedlog programa povrata duga umirovljenicima, iako zgotovljen prije više od tri tjedna, svjetlo dana još nije ugledao. Istovremeno, članovi radne skupine koja je program izradila zavjetovani su šutnjom. Obveze prema najbrojnijoj socijalnoj skupini u zemlji, jedan je od najtvrđih problema s kojima se Vlada tek mora susresti, već i zbog predizbornih obećanja datih umirovljenicima. No, rješavanje tog tvrdog oraha, zemlju bi moglo koštati razvoja. Neslužbene procjene, naime, kazuju kako država umirovljenicima duguje 40 milijardi kuna. Dakle, čitav jednogodišnji proračun! Najuži kabinet Ivice Račana, pak, to pitanje još nije niti dotaknuo. Štoviše, o povratu duga umirovljenicima premijer još nije razgovarao niti s resornim ministrom.

Ogroman dug države prema umirovljenicima, prema sadašnjim informacijama, doživjet će preinake. Međutim, ma koliko se ukupni dug od 40 milijardi kuna smanji i dalje će biti ogroman. Povrata, ili njegova početka, u ovoj godini neće biti. Kada ga bude, a najavljuje se u 2001. godini, u igri će biti sva sredstva plaćanja od keša, preko vaučera, dionica, državnih obveznica. Koliko je problem težak svjedoči i činjenica da se s jedne strane povrat duga najavljuje za iduću godinu, dok s druge ministar financija decidirano tvrdi kako u iduće tri godine novca za tu namjenu neće biti. Uostalom, i sadašnja financijska slika je prenategnuta. Samo za redovitu isplatu mirovina u tekućoj i narednoj godini, tako, nedostaje 8 milijardi kuna. To je, pak, tek dio sredstava potrebnih socijalnoj državi za normalno funkcioniranje.

Socijalno-ekonomska politika, ključno je pitanje ili ispit kojeg Račanov kabinet sljedećih mjeseci mora položiti. Umirovljeničko pitanje, jedan je od primarnih problema, a uz bok mu je pitanje rastuće nezaposlenosti.

Uz već postojeći prosječni rast zatvaranja petnaestak tisuća radnih mjesta mjesečno, narednih se mjeseci očekuje eskalacija stečajeva. Kalkulacije kazuju kako bi bez posla moglo ostati 100 tisuea radnika, zaposlenih u dijelu poduzeća iz državnog portfelja. Što će se, pak, u 1800 poduzeća u kojima država ima udio događati, prema najavama samog premijera znat će se u roku od dva tjedna. Naime, tada bi javnosti bila prezentirana opsežna dokumentacija i analize tržišne opravdanosti njihova opstanka. Ostvari li se i dio najmračnijih najava bit će to težak socijalni udar.

G. GALIĆ