Jutarnji list: 18. 5. 2000.

KRIZA U MUP-u Nezadovoljstvo prvog policajca kulminiralo nakon Mesićevih kritika na njegov račun

MINISTAR LUČIN PODNOSI OSTAVKU

Ne bih želio komentirati ostavku jer ne želim ulaziti u polemiku s predsjednikom Mesićem, na to ministri nemaju pravo, a u međuvremenu sam i razgovarao s predsjednikom - rekao je sinoć ministar Lučin u emisiji OTV-a i dodao da će se o ostavci izjasniti na sjednici Vlade

Piše: Ivanka Toma

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin danas će premijeru Ivici Račanu podnijeti ostavku na dužnost prvog policajca u državi! To nam je jučer najavio jedan od Lučinovih vrlo bliskih suradnika rekavši kako je Lučin već dulje vrijeme nezadovoljan jer smatra da na njegov račun dolaze neosnovane kritike, a čašu su preble optužbe predsjednika Republike Stjepana Mesića iznesene u posljednjem broju Globusa.

- Ne bih želio komentirati ostavku, iz dva razloga: prvo, ne želim ulaziti u polemiku s predsjednikom Mesićem, jer ministri nemaju pravo na to, a drugi je taj što sam u međuvremenu razgovarao s predsjednikom - rekao je Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova, u sinoćnjoj emisiji OTV-a i dodao kako će se o ostavci izjasniti na sjednici Vlade.

Mesić je MUP, odnosno Šimu Lučina, prozvao kao glavnog krivca za nerješavanje afera koje potresaju Hrvatsku.

- Ne može afera sustizati aferu a da se baš ništa ne događa - izjavio je, prema navodima iz Globusa, Predsjednik Mesić, napominjući da je sve svoje primjedbe već iznio Lučinu, no dobio je, kaže, odgovor da MUP probleme rješava učinkovito. Ističući da je nezadovoljan takvom reakcijom MUP-a, Mesić je kao primjer nerada toga ministarstva naveo slučaj Večernjeg lista, Dubrovačke banke i slučajeve drugih propalih banaka. - Hrvatska je premrežena ortačkim ugovorima, a nitko ništa ne poduzima. MUP bi trebao jasno i nedvosmisleno imenovati gdje su uska grla i što u vezi s tim poduzimaju - rekao je Mesić.

U Ministarstvu policije, međutim, navode da su neutemeljene sve te, ali i prijašnje optužbe na njihov račun, jer MUP ne može stvari riješiti preko noći, osobito ako nema pravih dokaza. U kontekstu dokaza, koji to u pravnom smislu zapravo nisu jer ne mogu kao takvi proći na sudu, u MUP-u se navode transkripti razgovora pokojnog predsjednika Tuđmana s njegovim bliskim suradnicima.

Ured Predsjednika je, podsjetimo, policiji dostavio više transkripata i snimki takvih razgovora, među kojima je bio i onaj izmedu Tuđmana i Ivića Pašalića o prodaji Večernjeg lista te razgovor pokojnog predsjednika s bivšim ministrom financija Borislavom Šegrom o plasiranju velikih iznosa državnog novca u banku u Irskoj. U policiji su, medutim, bili nezadovoljni jer su ti dokumenti dostavljeni MUP-u tek nakon što su objavljeni u novinama.

Da su odnosi između MUP-a i Ureda Predsjednika zategnuti postalo je potpuno jasno prije otprilike mjesec dana kada je Lučinovo ministarstvo objavilo priopćenje u kojem je Mesića optužilo da objavljivanjem transkripta ometa njihove istrage.

Premijer Ivica Račan: Odbit ću Lučinovu ostavku koju mi je najavio

Nakon višesatnog sastanka koordinacije vladajuće koalicije premijer lvica Račan očitovao se o najavi ministra unutarnjih poslova da će podnijeti ostavku. Premijer je rekao kako mu je Lučin tijekom dana već najavio svoju ostavku, ali i naglasio da će u slučaju da mu Lučin pismeno kuvertira ostavku to sigurno odbiti. T. Lakić-Prizmić