Večernji list: 19. 5. 2000.

VLADA OBJAVILA ZAOKRET U POREZNOJ POLITICI
PDV ostaje 22 posto, poskupljuju benzin, alkohol, kava, cigarete
* Doprinos za mirovinsko osiguranje, koji se obračunava na plaće, smanjuje se sa 10,75 na 8,7
5 posto, a doprinos za zdravstvo sa 9 na 7 posto
* Više cijene stupaju na snagu nakon hitne saborske procedure
Stopa poreza na dodanu vrijednost ne mijenja se, ali se smanjuju doprinosi na plaće. Ujedno, povećat će se trošarine na proizvode poput cigareta, alkohola, automobila, kave. I stoga je jasno što Vlada želi promjenama u poreznoj politici, koje je jučer definirala prijedlogom niza zakonskih promjena s kojima ide prema Saboru. Kao što su nakon sjednice obrazložili potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar financija dr. Mato Crkvenac, Vlada želi u prvom redu ojačati likvidnost i financijsku snagu poduzeća, da bi potaknula gospodarsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.
Zakon o PDV-u mijenjat će se da bi rok obračuna i uplate toga poreza bi
o pomaknut sa 10. na posljednji dan u mjesecu. Na taj način, predviđa ministar financija, privredi će ostati za okretanje oko milijardu kuna više nego dosad. Povećanjem trošarina, na naftne derivate, alkohol, pivo, kavu, cigarete i automobile, država će još tijekom ove godine dobiti oko 1,5 milijardi kuna.
Doprinos za mirovinsko osiguranje, koji se obračunava na plaće, smanjuje se sa 10,75 na 8,75 posto, a doprinos za zdravstvo sa 9 na 7 posto. Doprinosi iz plaća ostaju isti. Mirovinski i zdravstveni fond
imat će sigurnije prihode nego dosad unatoč smanjenju stopa doprinosa, jer će razliku dobivati iz državnog proračuna. Novost je i to što će naplatu tih doprinosa preuzeti porezne uprave. Ministar financija uvjeren je da će naplata biti učinkovitija nego dosad. Promjene obračuna i naplate PDV-a stupile bi na snagu već 1. lipnja.
Kako prosječna plaća iznosi oko 3300 kuna, poduzećima će po svakom zaposlenom u prosjeku ostati 200 kuna, što mogu potrošiti na razvoj i zapošljavanje. Pritisak na cijene moći će se
neutralizirati, tvrdi ministar financija, time što će smanjenje troška cijene rada biti veće od porasta troškova za energente. Loživo ulje neće poskupjeti, a ostaje, koliko se moglo jučer razabrati, ista cijena tzv. plavog dizela.
Više cijene naftnih der
ivata, kave, cigareta, alkohola, piva i automobila bit će u primjeni nakon što Sabor izglasa promjene Zakona o trošarinama. Vlada za to predlaže hitan postupak.
Na jučerašnjoj sjednici Vlada je također utvrdila Prijedlog zakona o reviziji pretvorbe i priv
atizacije, te izmjene Zakona o državnoj reviziji. U postupak ide i Zakon o sudskom registru.

Bezolovni skače na 6,48 kuna
Povećanjem trošarina znatno će porasti cijene naftnih derivata. Cijena motornog benzina diže se 29 posto, a cijena dizela 13,7 posto. Ministar financija kaže da će i s takvim poskupljenjem cijene naftnih derivata biti niže nego u okruženju. Bezolovni benzin stajat će, na primjer, 6,48 kuna po litri, a cijena istoga benzina u Mađarskoj je 6,75 kuna, u Austriji 7,19 kuna te u Italiji 8,26
kuna.

D. Knežević