Novi list: 19. 5. 2000.

PDV blamaža

Piše: Jelena Lovrić

Pokazalo se ipak da je onom mašnicom, kojom se Račan zakitio na obilježavanju prve stodnevnice svoje vlade, zapravo bio vezan jedan ogroman balon. Koji se ispuhao čim je fešta prošla. Vlada neće smanjiti PDV, kako je to premijer svečano najavio.

Bez obzira što mislili o kresanju PDV-a - a stručnjaci su odmah izrazili skepsu - odustajanje od najavljenog poteza za vladu je velika blamaža. Premijer koji u tri dana u jednoj tako važnoj stvari promijeni stav - djeluje neozbiljno i neodgovorno. Sada se postavlja pitanje kako vlada odlučuje? Znači li to da je Račan smanjenje PDV-a najavio bez ozbiljnih analiza, bez rigorozne pripreme, bez rasprave u svom kabinetu? Je li ta izjava bila stvar njegove trenutne inspiracije, možda ponesenosti slavljeničkim štimungom, kojim je tulumarenje u Banskim dvorima bilo prebukirano? I koliko se vladi onda ubuduće može vjerovati ako se ona na jednom ovako ozbiljnom problemu odlučila na hoću-neću igrice?

Tako je na koncu od cijelog happeninga ostao tek mučan dojam da je vlada velikom šaralažnom paradom pokušala impresionirati javnost, vjerojatno uvjerena kako joj popularnost malaksava samo zato jer svoje, inače genijalne poteze, ne zna dobro upakirati. Lako je pretpostaviti koliko će joj nakon ovakvog skoka u vlastita usta uvjerljivost rasti. Račun sadrži još jednu stavku: za vladinu multimedijski aranžiranu samolakirovku porezni su obveznici platili oko 170 tisuća kuna.