Novi list: 19. 5. 2000.

PREDSJEDNIK OPOVRGNUO DA JE LUČINA PROGLASIO KRIVIM ZA NERIJEŠENE AFERE

Mesić: Nije kriv Lučin, nego Živković

Ono što sam rekao, a nije izašlo u novinama, za što nisam ja kriv, bilo je da je usko grlo Državno odvjetništvo, tumačio je Stipe Mesić novinarima

ZAGREB - Stipi Mesiću prisjeo je redoviti ručak s Darkom Hudelistom, novinarom tjednika “Globus”. “Nikad nisam rekao da sam nezadovoljan Šimom Lučinom i da je on kriv za neriješene afere”, tumačio je jučer Mesić novinarima okupljenim na Pantovčaku. “Ono što sam rekao, a nije izašlo u novinama za što nisam ja kriv, bilo je da je usko grlo Državno odvjetništvo. Policija obavi svoj dio, Ministarstvo unutarnjih poslova svoj, a Državno odvjetništvo je usko grlo zbog kojeg se ne rješavaju, ne procesuiraju sve ove afere koje su svaki dan prisutne u medijima”.

Zbog Mesićevog intervjua “Globusu” u kojem je navodno kritizirao ministra policije zbog toga što nije riješio nijednu aferu, uvrijeđeni Lučin je u srijedu navečer premijeru Račanu ponudio svoju ostavku. Na kraju su ga i Ivica Račan, a kasnije i Stipe Mesić uvjeravali da je taj list krivo prenio Predsjednikove riječi.

“Predsjednik osobno imenom i prezimenom Šimu Lučina nije ni spomenuo, a kamoli ga proglasio krivcem za to stanje”, objasnila je Mesićeva glasnogovornica Vjera Šuman. “Rekao je jedino to da bi Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo biti agresivnije, a to bi trebalo shvatiti kao poticaj, a ne kao napad na ministra Lučina. Sve ostale insinuacije i prozivanja idu na dušu autora teksta i redakciji Globusa”. Takav način razmišljanja Ured predsjednika smatra neprofesionalnim i nekorektnim i dobro će razmisliti o daljnjoj suradnji s tim časopisom i o tome hoće li Mesić i dalje jednom tjedno ručati s Hudelistom.

“Šime Lučin nije problem”, branio je hrvatski predsjednik ministra policije. “On pokušava sve, maksimalno sve, ali nemoćan je kad postoji usko grlo zbog kojeg je nemoguće stvari procesuirati. Lučin na to ne može utjecati”.

Novinare je zanimalo hoće li Lučin ostati kod svoje ostavke. “Zašto bi dao ostavku”, odvratio je Mesić. “Trebaju drugi dati ostavku”.

T. KLAUŠKI