HTV VIJESTI: 24. 5. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSP 1861

24. svibnja - Hrvatska stranka prava 1861 očekuje da će Ministarstvo pravosuđa, nakon što je Upravni sud jučer prihvatio tužbu te stranke za poništenje rješenja Ministarstva uprave iz 1993. o ovlaštenju Ante Đapića za zastupanje HSP-a, u najkraćem roku pokrenuti obnovljeni postupak i vratiti stranku njezinom legalnom vodstvu i članstvu, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HSP 1861 Dobroslav Paraga.
Ističući da je presuda pokazala da se u Hrvatskoj ne može legalizirati unutarstranački puč pojedinih sektaških dijelova stranke pro
tiv legalno izabranog vodstva, Paraga je rekao kako priželjkuje da će Ministarstvo pravosuđa utvrditi da je Đapić krivotvorio članstvo u HSP-u, izvršio puč i administrativnim putem ukrao stranku.
Pred nama je zadatak da HSP očistimo od prljavština i sa stranke skinemo amblem neofašizma, ustaštva i crnokošuljaštva te vratimo HSP temeljnim postavkama učenja Ante Starčevića, rekao je Paraga. Najavio je da će HSP 1861 organizirati Kongres stranke na kojem će odbaciti lošu hipoteku iz proteklih sedam godina. Izrazio je uvjerenje da će se HSP kao parlamentarna stranka uskoro vratiti u demokratsku javnost i povratiti dio povjerenja pravaški orijentiranog biračkog tijela.
Odvjetnik Branko Šerić
, koji zastupa HSP 1861 u postupku pred Upravnim sudom, ustvrdio je da Ministarstvo pravosuđa u roku od 30 dana treba donijeti zaključak o obnovi postupka. Mora se dopustiti obnova postupka u kojem će se utvrditi dokazi koji ukazuju da je čitavo ovo vrijeme legitimni predsjednik stranke bio Dobroslav Paraga, rekao je Šerić.
Ministarstvo uprave je rješenjem od 28. rujna 1993. prihvatilo odluke Izvanrednog sabora HSP-a održanog 11. i 12. rujna u Kutini, čime je predsjedavanje HSP-om povjereno Anti Đapiću. Ono je tada donijelo i zaključak kojim je odbačen prijedlog Parage za obnavljanje pustupka.