Novi list: 24. 5. 2000.

Hrvatskoj ne pakirati

Piše: Jelena Lovrić

Što je pravi smisao i kakve bi mogle biti posljedice vladina paketa, čiju glavninu čine nesmanjenje PDV-a i povećanje cijene benzina - o tome se u javnosti čuju sasvim oprečne ocjene.

U Banskim dvorima tvrde da predložene mjere neće utjecati na standard, bez obzira na poskupljenja. Račan se hvali da će, zahvaljujući smanjenju poreza na plaće, u poduzećima do kraja godine ostati 2 milijarde kuna te kaže da su na taj način široko otvorena vrata zapošljavanju i razvoju.

Istodobno, u IDS-u jednoj od stranaka koje čine vladinu koaliciju, tvrde da je povećanje trošarina na benzin bezobrazno. Zauzimaju se za smanjenje troškova vojske, policije, izdvajanja za Bosnu i Hercegovinu te preusmjeravanje tako ušteđenih sredstava u zbrinjavanje socijalno ugroženih.

Jučer su i dva sindikata o vladinom paketu izrekla dijametralno suprotne stavove. Vladine su mjere poticajne za zaustavljanje nezaposlenosti i početak novoga zapošljavanja te za gospodarski oporavak, zato ih podržavamo - saopćavaju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Predsjednik SSSH-a Jurić kaže da bi Račanov paket u konačnici mogao dovesti do redovite isplate plaća, mirovina i socijalnih naknada, te do postepenog rasta životnog standarda. Međutim, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Kunst izjavljuje da je vladin prijedlog poskupljenja benzina zaslužio “više nego zgražanje”. Po njemu, riječ je o prijevari onih koji su očekivali bolji život: “Vlada je nastavila cijeđenje građana na račun državne rastrošnosti” tvrdi URS, najavljujući velike javne prosvjede.

Situacija je prilično shizofrena. Možda bi se o tome što je Račan spakirao Hrvatskoj mnogo lakše i pouzdanije zaključivalo kada bi vlada predstavila cjelovit program ekonomske reforme. Ali to i dalje uporno izostaje!