Jutarnji list: 25. 5. 2000.

HRVATSKA - HAAŠKI SUD Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte i premijer Ivica Račan razgovarali jučer o daljnjoj suradnji

Račan: Već 35 dana tragamo za petoricom odgovornih za zločine počinjene u Ahmićima

Tužiteljica je istaknula kako će procesuiranje petorke odgovorne za zločin u Ahmićima biti prepušteno Hrvatskoj, a razgovarano je i o tome koji bi još predmeti mogli na nacionalni sud

ZAGREB - Carla Del Ponte, tužiteljica Haaškog suda, jučer se u Zagrebu susrela s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se razriješili "manji problemi".

U Zagreb je došla u pratnji svojeg zamjenika Grahama Blewitta i drugih suradnika Haaškog suda, a na sastanku, koji je počeo oko 16 sati te se nastavio do večeri, razgovaralo se o problemima koji su se pojavili u toj suradnji, a koji trebaju biti riješeni u pravcu ostvarivanja Deklaracije koju je usvojio Sabor, kako je to rekao potpredsjednik Vlade Goran Granić. Problem je bio u pristupu dokumentima koji se tiču Bosne i Hercegovine i brzini kojom se ti dokumenti predaju tužiteljstvu Haaškog suda. Tijekom sastanka govorilo se i o slučaju Ahmići, a Ivica Račan je, izišavši sa sastanka, dao kratku izjavu:

- Već 35 dana tragamo za petoricom odgovornih za Ahmiće. Premijer Račan dodao je da on osobno, a "i hrvatska vlada, želi da budu uhvaćeni oni koji su počinili zločin" .

- Njihov se identitet ne zna - rekao je Račan i objasnio da je riječ o ljudima koji su više puta mijenjali identitet pa se sada zapravo ne zna pod kojim se točno imenom kriju i gdje se nalaze.

Istaknuo je da je objavljivanje materijala o njima štetilo istrazi, ali dodao je da se za njima traga. Carla Del Ponte je nakon sastanka rekla kako je dobila uvjerenja da će suradnja biti nastavljena jer "hrvatska vlada i Ured tužitelja žele isto, utvrditi istinu i osobe koje su osobno odgovorne za počinjene zločine". Carla Del Ponte je, govoreći o petorici iz Ahmića, istaknula kako će njihovo procesuiranje biti prepušteno Hrvatskoj. Bitno je da se posao ne udvostručuje, naglasila je glavna tužiteljica Haaškog suda te dodala da je na sastanku razgovarano o tome koji bi predmeti mogli biti procesuirani pred nacionalnim sudovima a koji pred Haaškim sudom: "Bit ću zahvalna ako nacionalno pravosuđe preuzme neke od tih slučajeva." Napomenula je i da joj nije drago vidjeti dokumente koji mogu utjecati na istrage objavljene u medijima.

B. Vlašić