Slobodna Dalmacija: 25. 5. 2000.

NAKON ŠTO JE UPRAVNI SUD USVOJIO NJEGOVU TUŽBU
Paraga: Očekujem da mi Đapić vrati ukradeni HSP!

Piše: Davor KRILE i Hina

ZAGREB — Upravni sud je usvojio tužbu Hrvatske stranke prava 1861 Dobroslava Parage i time poništio zaključak Ministarstva uprave iz 1998. godine kojim je Paraga onemogućen da kao stranka u postupku ospori Đapićev upis u registar političkih stranaka.
Ističući da je presuda pokazala da se u Hrvatskoj ne može legalizirati unutarstranački puč pojed
inih sektaških dijelova stranke protiv legalno izabranog vodstva, Paraga je u srijedu na konferenciji za novinare kazao kako priželjkuje da će Ministarstvo pravosuđa utvrditi da je Đapić krivotvorio članstvo u HSP-u, izvršio puč i administrativnim putem ukrao stranku.
"Pred nama je zadatak da HSP očistimo od prljavština i sa stranke skinemo amblem neofašizma, ustaštva i crnokošuljaštva, te vratimo HSP temeljnim postavkama učenja Ante Starčevića", rekao je Paraga. Najavio je da će HSP 1861 organizirati Kongr
es stranke na kojem će "odbaciti lošu hipoteku iz proteklih sedam godina". Izrazio je uvjerenje da će se HSP kao parlamentarna stranka uskoro vratiti u demokratsku javnost i vratiti dio povjerenja pravaški orijentiranog biračkog tijela.
Za komentar izvjesn
oga gubitka stranačke licencije nad HSP-om, zamolili smo Antu Đapića:
— U ovome trenutku mi nemamo što komentirati odluku Upravnog suda, jer se ona uopće ne tiče nas. To je spor Parage i Ministarstva pravosuđa koji nimalo ne utječu na legitimitet i legalit
et postojećeg HSP-a, a medijsko napuhavanje potpuno je izokrenulo bit te odluke. U ovoj fazi ta odluka znači tek da Paraga ima pravo biti stranka u postupku. Ta odluka može postati naš problem tek ako Ministarstvo pravosuđa, na temelju ove presude Upravnog suda, ponovno razmotri Paragin zahtjev i odobri obnovu postupka. U tom slučaju pravo tužbe imamo mi, to će trajati, a čitavo to vrijeme stvari će biti kakve sada jesu — samouvjeren je Đapić.

Na upit što ako Ministarstvo prione ubrzanoj obnovi postupka, Đapić rezolutno odgovara da će to onda biti čisti politički pritisak na koji će HSP znati odgovoriti jednakim političkim pritiskom. Ozbiljnom ministarstvu takva se odluka ne može dogoditi, drži šef HSP-a, jer se u proteklome sedmogodišnjem razdoblju održalo nekoliko izbora, i državnih i općinskih, na kojima je jasno definirana pozicija HSP-a s jedne strane, i Parage s druge.
Za takve varijante HSP, prema Đapićevim riječima, već ima pripremljenu strategiju i "rezervne
položaje". Je li to strategija kakvu HSP najavljuje za Dan državnosti u Vukovaru? To je sitnica prema onome što im možemo napraviti, odgovara Đapić.
Odvjetnik Branko Šerić, koji zastupa HSP 1861 u postupku pred Upravnim sudom, ustvrdio je da Ministarstvo p
ravosuđa u roku od 30 dana treba donijeti zaključak o obnovi postupka. Mora se dopustiti obnova postupka u kojem će se utvrditi dokazi koji upućuju da je čitavo ovo vrijeme legitimni predsjednik stranke bio Dobroslav Paraga, rekao je Šerić.