Novi list: 25. 5. 2000.

Saborničko u se, na se, za se

Piše: Jelena Lovrić

Saborski zastupnici ponovo raspravljaju o svome statusu. Vlada im je proslijedila prijedlog zakona koji se bavi njihovim plaćama, mirovinama i cjelokupnom pozicijom dužnosnika.

U prvoj verziji zakon je ponovo pokušao inaugurirati pijanu tuđmanovsku rastrošnost. Predviđalo se da tren saborskog mandata bude dovoljan ponekad i za doživotno zbrinjavanje. Nakon što je javnost s pravom graknula, prijedlog zakona je prepravljen, ogromne su beneficije srezane, a njegovi su se kreatori počeli snažno prati, sa spornim tekstom odjednom nitko ništa nije imao, kao da je nastao sam od sebe.

Ali svejedno, potreban je zaista potpuni autizam da se u postojećoj situaciji Sabor ponovo bavi sam sobom. Nakon što je dobar komad dosadašnjeg mandata potrošio na utvrđivanje svojih, plaća, kadrovskih rasporeda, a i sada se najistureniji dijelovi nove vlasti troše u međusobnom nadjačavanju.

Sve se to događa u državi u kojoj je nezaposlenost oborila sve rekorde i u kojoj nadležni ministar obećava da broj na burzi sigurno neće probiti granicu od pola milijuna. Sve se to, nadalje, događa u zemlji u kojoj istraživanja pokazuju socijalnu rascijepljenost sličnu onoj latinoameričkoj. Veća raslojenost u raspodjeli dohotka zabilježena je samo u Rusiji i Turskoj.

Takva Hrvatska proizvod je upravo samoživosti političke elite. Čini se da ta praksa 3. siječnja nije sasvim poražena.