Slobodna Dalmacija

Vjesnik

Hina

 

Zagreb, 26. 5. 2000.

Povodom priopćenja samozvanog “kluba obnovitelja HSP-a” pod naslovom “Paraga se lažno predstavlja”, kojeg su posredstvom Hine prenijeli vaši listovi, molimo da u prvom slijedećem broju, prema važećem Zakonu o javnom priopćavanju, objavite na istom mjestu i uz istu opremu ispravak objavljenih neistinitih informacija iz citiranog priopćenja .

ISPRAVAK HSP - 1861

 

Samozvani klub obnovitelja HSP-a izjavio je kako se “D. Paraga na tiskovnoj konferenciji od 23.05. ov.g. lažno predstavio kada je ustvrdio da je “on” stvorio Stranku prava”. Ova izjava predstavlja dezinformaciju, a istina izgleda ovako:

Dobroslav Paraga je utemeljitelj i obnovitelj Hrvatske stranke prava, a svi obnovitelji iz samozvanog kluba, izuzev ubijenog Ante Paradžika, isključeni su do 1. Sabora HSP-a (1991.) iz stranke kao hadezeovi sateliti.

Nakon što je 100 senatora usvojilo u kolovozu 1989. Paraginu Rezoluciju 169 o rušenju socijalističke Jugoslavije, D. Paraga je na poziv austrijskog predsjednika Kurta Waldheima i vicekancelara Rieglera doputovao iz Washingtona u službeni posjet Beču. Iz Beča je D. Paraga u Zagreb poslao pismo-inicijativu za osnivanje osnivačke skupštine Hrvatske stranke prava. Tek kada je pokojni Ante Paradžik primio pismo, sazvana je u Zagrebu osnivačka skupština na kojoj je u veljači 1990. Dobroslav Paraga predložen i izabran za predsjednika Hrvatske stranke prava. D. Paraga je utemeljitelj, obnovitelj i osnivač Hrvatske stranke prava, i uskoro i formalno opet njen predsjednik, iako je to po saborskim odlukama stranke bio u kontinuitetu od 1990. do danas.

Izvor: “BORBA ZA HRVATSKU DRŽAVNU NEZAVISNOST” (D. Paraga – A. Paradžik, Zgb. 1991.); poglavlje o osnivanju (obnavljanju) Hrvatske stranke prava – autor Krešimir Pavelić.

Dragutin Horvat, Ured za odnose s javnošću