Vjesnik: 26. 5. 2000.

KOMENTAR

Lokot na HIS-ovu bravu?

Je li izborom novog šefa HIS-a dugo najavljivana reorganizacija i racionalizacija hrvatskog obavještajno-sigurnosnog sustava konačno započela?
Sudeći prema namjerama predsjednika države i suglasnosti Vlade, odgovor je potvrdan. No, već prve izjave iz državnog vrha pokazuju da novog ravnatelja HIS-a, iskusnog
policajca i lovca na kriminalce Damira Lončarića ne dočekuju svi s podjednakim oduševljenjem. Predsjednik Stipe Mesić, a još više šef UNS-a Tomislav Karamarko imaju mnogo razloga za zadovoljstvo: Lončarić je upravo čovjek kojeg su željeli vidjeti na tako osjetljivom mjestu.
U špijunskim poslovima nije svejedno da li vas dnevno izvješćuje netko koga uopće ne poznajete i prema kome imate i instinktivnu distancu. Lončarić uživa puno povjerenje predsjednika države, dok šef UNS-a više neće imati posla s čovjeko
m koji će mu samo teoretizirati, a u praksi biti mlak i kolebljiv.
S druge strane, hrvatski premijer nije prikrivao da ima rezervi prema izboru osobe koja dolazi iz Mesićeva užeg kruga. Ivica Račan je zapravo najviše zabrinut zbog dileme hoće li se Lončarić pokazati sposobnim i energičnim reformatorom (za što je potrebno imati i znanje i viziju i, naravno, ovlasti) ili će biti samo policajac, uzdignut na viši rang, koji je možda sjajan operativac, ali ne i tako uspješan analitičar. Za zahtjevan obavještajni
posao Lončarić sigurno ima petlje kad su u pitanju autoritet i radni elan jer je za dio zagrebačkog podzemlja bio »strah i trepet« u svako doba dana i noći.
U sadašnjim odnosima snaga između šefa države, premijera i Sabora, novi ravnatelj HIS-a nije loš p
otez. Ipak, premijer ga očito smatra privremenim kompromisom i pristankom na suradnju dok se za ravnatelja ne pronađe netko tko ima i stručan i akademski pedigre.
Račan također nije slučajno ispalio tvrdnju »teškog kalibra« da je HIS praktično raspušten. S
tavljanjem lokota na ulaz u Kunišćak stari HDZ-ovi kadrovi izgubili bi svu dosadašnju moć, a i Mesić bi bio slabiji.
No, premijer ne smije smetnuti s uma da je realnost drukčija. U reforme i rekonstrukcije HIS-a i kompletnog obavještajnog sustava Stipe Me
sić ulazi s dva aduta više: Karamarkom i Lončarićem koji nisu obični državni činovnici nego njegovi prijatelji i kovači njegova izbornog uspjeha. No, niti to nije neuobičajeno. U britanskoj obavještajnoj zajednici Lord Admiraliteta uvijek je silno pazio tko će biti šef SIS-a (tajne obavještajne službe poznatije kao MI6). Ako je funkciju preuzeo njegov kartaški partner iz kluba (u kojem su obojica privilegirani članovi), bio je siguran da je napravio dobar izbor.
Zato ukidanje HIS-a i sužavanje UNS-a u sadaš
njem predsjedničkom mandatu ne treba očekivati. Ono što slijedi vidljivo je prestrojavanje prema van i obzirno unutarnje pospremanje.

Fran Višnar