“VEČERNJI LIST”

N/r

glavnom uredniku

g. Tuđenu

 

Zagreb, 26.05.2000.

Predmet: Demanti (po Zakonu o javnom priopćavanju.)

Ispravak krivo objavljenih informacija u “Večernjem listu” od 26.05.2000. u člancima pod naslovima: “Račanu može biti lakše nakon što ga je podržao Paraga”, i pod naslovom: “Klub obnovitelja HSP-a: Paraga se lažno predstavlja”, str. 4.

Tekst ispravka za objavu u slijedećem broju:

Gospodin Anto Đapić je na tiskovnoj konferenciji od 25. 05. ov.g. izjavio “da premijeru Račanu može biti lakše nakon što ga je Paraga otvoreno podržao”. Radi se o dezinformaciji g. Đapića, a istina izgleda ovako:

Pravaški čelnik Dobroslav Paraga u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon sedam godina provedenih u medijskom getu nije otvoreno podržao premijera Račana u provođenju Vladine politike, nego je pozdravio spremnost koalicijske Vlade Šestorice pod vodstvom predsjednika SDP-a da u suradnji s predsjednikom Republike Stipom Mesićem krene odlučno i hrabro u stvaranje pravne države i obračun s političkim i gospodarskim kriminalom. Samo u tom smislu je g. Paraga izrazio podršku ministru pravosuđa g. Ivaniševiću koji svoj posao ne obavlja na ideološkoj nego na stručno-profesionalnoj osnovi uvažavajući pravo kao znanost. Sve insinuacije o podršci Račanu od strane Parage su zlonamjerne kada se zna da je upravo u vrijeme dok je g. Račan bio komunistički ideolog, Dobroslav Paraga bio politički zatvorenik savjesti u Titovom logoru na Golom otoku, gdje je robijao za demokratske principe Zapada i slobodu hrvatskog naroda. U tom smislu Dobroslav Paraga nije konvertit poput Dražena Budiše.

Samozvani klub obnovitelja HSP-a izjavio je kako se “D. Paraga na tiskovnoj konferenciji od 23.05. ov.g. lažno predstavio kada je ustvrdio da je “on” stvorio Stranku prava”. Ova izjava predstavlja dezinformaciju, a istina izgleda ovako:

Dobroslav Paraga je utemeljitelj i obnovitelj Hrvatske stranke prava, a svi obnovitelji iz samozvanog kluba, izuzev ubijenog Ante Paradžika, isključeni su do 1. Sabora HSP-a (1991.) iz stranke kao hadezeovi sateliti.

Nakon što je 100 senatora usvojilo u kolovozu 1989. Paraginu Rezoluciju 169 o rušenju socijalističke Jugoslavije, D. Paraga je na poziv austrijskog predsjednika Kurta Waldheima i vicekancelara Rieglera doputovao iz Washingtona u službeni posjet Beču. Iz Beča je D. Paraga u Zagreb poslao pismo-inicijativu za osnivanje osnivačke skupštine Hrvatske stranke prava. Tek kada je pokojni Ante Paradžik primio pismo, sazvana je u Zagrebu osnivačka skupština na kojoj je u veljači 1990. Dobroslav Paraga predložen i izabran za predsjednika Hrvatske stranke prava. D. Paraga je utemeljitelj, obnovitelj i osnivač Hrvatske stranke prava, i uskoro i formalno opet njen predsjednik, iako je to po saborskim odlukama stranke bio u kontinuitetu od 1990. do danas.

Izvor: “BORBA ZA HRVATSKU DRŽAVNU NEZAVISNOST” (D. Paraga – A. Paradžik, Zgb. 1991.); poglavlje o osnivanju (obnavljanju) Hrvatske stranke prava – autor Krešimir Pavelić.

Goran Jurišić

Ured za odnose s javnošću