Novi list: 26. 5. 2000.

Tutino vrijeme sporta & razonode

Piše: Jelena Lovrić

Tuta u haškom zatvoru igra odbojku - tu je vijest, ravnu senzaciji, na udarnom mjestu objavio jedan zagrebački dnevnik. Mladen Naletilić Tuta, povodom čijih su srčanih problema ovdašnji liječnici sugerirali da je na izmaku, u Haagu je odjednom toliko ojačao da se po vlastitoj želji može baviti i sportom.

Takav obrat dovodi u sumnju hrvatske političare i medicinare. S razlogom se može tvrditi da se liječnička etika stavila u službu politike. Tuđmanova je vlast jasno i nedvosmisleno otezala s Tutinim izručenjem, nakon što su pravni razlozi bili iscrpljeni, odjednom su se pojavili zdravstveni. Pritvorenik je u više navrata podvrgnut medicinskim zahvatima na koronarnim žilama, liječnici su tvrdili da prebacivanje avionom do Haaga može ugroziti njegov život, tražili su dodatne garancije. Tko zna koliko bi to natezanje trajalo da ministar pravosuđa Ivanišević nije pokazao da ima petlju.

Tuta je otputovao posebnim bolničkim zrakoplovom, a sada igra odbojku. Tako se ostvarila prognoza da će on u Haagu biti zdraviji nego u Zagrebu. U Zagrebu je politički interes diktirao njegovu bolest, u Haagu je upravo obrnuto. Naletilićeve sportske aktivnosti dovode u pitanje vjerodostojnost hrvatskih liječnika. Ne prvi put. Uostalom, oni su se najteže izblamirali načinom na koji su pratili tešku bolest bivšeg predsjednika države. Za Tuđmana su tvrdili da je zdrav i u punoj snazi, gotovo do smrti. Tutino haško ozdravljenje i Tuđmanova godinama skrivana bolest - dio su iste priče. U Hrvatskoj je i u tom pogledu funkcionirala kultura laži.