Novi list: 28. 5. 2000.

PREMIJER IVICA RAČAN NA “RADIJU 101” O POSLJEDICAMA SPREGE TAJNE SLUŽBE I VRHA BIVŠE VLASTI

Miroslav Tuđman odgovarat će za prikrivanje zločinaca iz Ahmića?

Premijer je potvrdio da su Miroslav Tuđman i bivši šef države Franjo Tuđman znali što se događa. Prikrivanje zločinaca nanijelo je golemu štetu Hrvatskoj i mora se raskrinkati, rekao je Račan

ZAGREB - Premijer Ivica Račan jučer je neizravno potvrdio da bi Miroslav Tuđman, bivši šef HIS-a, mogao odgovarati zbog ometanja pravde u postupku protiv Tihomira Blaškića pred Haškim sudom. Govoreći u emisiji zagrebačkog Radija 101, premijer je rekao kako osobno inzistira na utvrđivanju odgovornosti za prikrivanje ratnih zločinaca u Ahmićima, te da o tome čeka rezultate istrage koja se upravo završava. Premijer je potvrdio da su Miroslav Tuđman i bivši šef države Franjo Tuđman znali što se događa.

- To je tragična priča o djelovanju tajne službe i pojedinaca u vrhu vlasti koji su htjeli zaštititi neke svoje Ijude. Neki iz tajne službe (HIS) prikrili su grupu zločinaca u Ahmićima, koji su pobili žene, djecu i starce na brutalan način, dajući im lažni identitet. Za to je netko odgovoran. Prikrivanje takvih zločinaca vrijeđa mene kao Hrvata, kao i svakog normalnog građanina Hrvatske. To je nanijelo golemu štetu Hrvatskoj i mora se raskrinkati, izjavio je Račan na pitanje hoće li biti utvrđena odgovornost Miroslava Tuđmana za djelatnost HIS-a u BiH, odnosno za ometanje pravde u slučaju Tihomira Blaškića.

Račan je naglasio da Hrvatska izvještajna služba (HIS) sredinom prošlog tjedna nije formalno ukinuta, ali je “faktično raspušten dosadašnji oblik i sastav te službe”. HIS bi trebao ostati vanjska obavještajna služba, ali bi se, po premijerovim riječima, formalno trebao preustrojiti tako da mu glavna zadaća bude borba protiv organiziranog kriminala, putova droge i slično. Po njemu, novi HIS trebao bi raditi s novim Ijudima, a od dosadašnjih stručnjaka zadržao bi “mali broj”, ako se to ocijeni mogućim. Ta bi služba, među ostalim, trebala tražiti gdje se nalazi novac iznesen iz Hrvatske i osigurati njegov povratak u zemlju.

Na pitanje ne bi li bilo uputnije da se za borbu protiv međunarodnog organiziranog kriminala i terorizma osnuje poseban odjel pri Službi za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova, a koji bi surađivao s obavještajnim službama prijateljskih zemalja, Račan je odgovorio kako je takav bio i “jedan dogovor” s predsjednikom Mesićem.

- Vladi treba prepustiti ono što je stvar civilnog društva (a ne vojske), što znači da bi SZUP i HIS trebali biti vezani uz MUP Između tih dviju tajnih službi trebalo bi uspostaviti odgovarajuću vezu, a postojeće dvije vojne službe trebalo bi vezati uz Glavni stožer i Ministarstvo obrane, smatra Račan. Takav koncept Vlada će iznijeti u prijedlogu novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, na kojem se upravo radi. Iako želimo pokazati da su u ovoj zemlji, što se tiče tajnih službi i praćenja ljudi, promjene moguće, nisam siguran da ćemo za taj zakon dobiti podršku. No, ono što smo obećali prije izbora, moramo završiti, naglasio je Račan, upozorivši kako se “ne može promijeniti samo vrh ledene sante”.

Račan je opovrgnuo izjavu Vladimira Šeksa po kojoj su pripadnici specijalne policije prilikom ulaska u HIS “skidali Ijude do gola”. Provjerio sam kod ministra Lučina i mogu reći da je bilo pregledavanja ljudi iz HIS-a, ali nisu pregledavani do gola. Zaposleni su iz HIS-a dosad iznosili sve što im je padalo na pamet. Razumijem Šeksa kada brani Ijude u HIS-u, jer je riječ o njegovim stranačkim kolegama, odgovorio je Račan.

Priča o HIS-u je tužna, jer je ta služba, prema premijerovim riječima, trebala biti okrenuta radu izvan Hrvatske, ali je pratila ljude iz Hrvatske i podmetala im. “U jednom hrvatskom konzulatu u Njemačkoj rekli su mi da zaposlenih imaju 12, dok je 13. čovjek iz HIS-a, ali on ne zna njemački. Pitao sam: Pa, što radi ovdje? Odgovorili su mi: Očito, priskuškuje nas?”, ispričao je Račan zgodu s puta po Njemačkoj.

Smjene ministara moguće nakon šest mjeseci

Premijer je najavio da bi pola godine od početka rada Vlade u njoj moglo doći do personalnih promjena. “Nakon šest mjeseci preispitat ćemo rad Vlade i kritike iz javnosti, kako bismo utvrdili Vladine slabe točke i napravili neke promjene. Vlada koja teži promjenama u Hrvatskoj mora i sama biti izložena promjenama, pogotovo ako može dobiti neke učinkovitije Ijude”, rekao je.

B. PODGORNIK