Novi list: 29. i 30. 5. 2000.

Vojarnama opasana Velika Hrvatska

Piše: Jelena Lovrić

Ne odustajući od svoje velikohrvatske fiksacije, pokojni je Tuđman još lani u proljeće dogovarao tajnu, na vojnom faktoru zasnovanu, strategiju podjele Bosne i Hercegovine. Prema stenogramu razgovora, što ga je hrvatski predsjednik vodio s čelnicima BiH-krila svoje stranke, za popunjavanje hrvatskog pereca strateški je najvažnija - izgradnja vojarni po Hercegovini.

Na Iiniju Drvar, Glamoč, Grahovo, Kupres, Stolac stavit ćemo vojarne i to će biti naše - rečeno je tom prilikom. Na tako omeđenom području hrvatska je vojska trebala čekati konačni rasplet, čuvajući rezultate u ratu provedenog etničkog inženjeringa. Stenogram, objavljen u “Jutarnjem listu”, još jednom otkriva zašto je hrvatska sirotinja već godinama prisiljena financirati vojsku u tuđoj zemlji.

Da nije riječ ni o kakvoj pomoći bosansko-hercegovačkim Hrvatima, kako su to s Pantovčaka godinama tvrdili, nego da se radi o golom imperijalnom prohtjevu jednog pomahnitalog uma, sasvim je jasno iz dvije činjenice. Prvo, u komad koji je Tuđman odlučio vojarnama opasati, uz krajeve naseljene Hrvatima, uvezan je i onaj dio zapadne Hercegovine koji je do rata većinski bio srpski, kao i dolina Neretve, gdje su živjeli pretežno Bošnjaci. Drugo, vojska se ne planira raspoređivati po središnjoj Bosni ni Posavini. Lašvanska dolina, Orašje, Žepče i druge enklave u kojima su Hrvati uspjeli opstati - u Tuđmanov plan nisu uključeni. Razlog je jednostavan: procjena je da ih u podjeli BiH nikako nije moguće dobiti. Zato su ta područja predviđena kao crpilišta Ijudskog materijala, koji se planira preseliti tamo gdje samozvani stratezi odrede.

Tuđman je otišao, njegove ideje su također mrtve, ali Hrvatska se obavezala da će i ove godine za financiranje HVO-a iz državnog budžeta - u kojem nema novaca za dječje doplatke ni za povrat duga umirovljenicima - izdvojiti 300 milijuna kuna. Nova vlast još nije objasnila zašto nastavlja plaćati vojsku, koja ne štiti interes hrvatskog naroda u BiH, nego je čuvar razdrtosti Bosne i Hercegovine. Zapravo je riječ o armiji, koja je dovedena u situaciju da funkcionira na principu izdaje vlastite države.