“Novi list”

N/r

glavnom uredniku

g. Manceu

 

Zagreb, 29.05.2000.

Predmet: Demanti

Ispravak krivih informacija objavljenih u “Novom listu” od dana 28.05. ov.g. na str. 6 pod naslovom “Paraga izašao iz političkih katakombi”.

Tekst ispravka:

U, inače, objektivnom članku “Novog lista”, potkrale su se ipak neke važne krive informacije. Kriva je informacija da je Dobroslav Paraga nakon “samo jedne odluke Upravnog suda promijenio priču” te da više ne kritizira šestorku nego ju hvali, a po mišljenju “Novog lista” “(…)ako mu se pruži prilika, nova će vlast sigurno čuti još puno toga lijepoga na svoj račun”. Istina izgleda ovako:

Pravaški čelnik Paraga pohvalio je ministra pravosuđa Ivaniševića zato što je ministar pokazao spremnost rješavati pitanje Hrvatske stranke prava na stručnoj i profesionalnoj, a ne ideološkoj i političkoj osnovi. Izvrsni primjer uvođenja vladavine prava može se pokazati na primjeru rješavanja pitanja Hrvatske stranke prava, i samo u tom kontekstu je D. Paraga pohvalio rad ministra. Krivo je povezati tu Paraginu podršku s Račanovom politikom koja se ne svodi samo na politiku pokušaja stvaranja pravne države. Gospodin Paraga nije konvertit poput g. Budiše da bi kao žrtva komunističke politike bivše socijalističke Jugoslavije sklapao koaliciju s eksponentima te bivše propale politike. Kad je Ivica Račan bio komunistički ideolog SKJ, Dobroslav Paraga je za demokratske principe Zapada i slobodu hrvatskog naroda robijao kao politički zatvorenik savjesti u logoru na Golom otoku i lepoglavskoj kaznionici. Pametnome dosta.

Tvrditi kako je Paraga nakon presude Upravnog suda, kojim se otvorio postupak za vraćanje stranke njenom obnovitelju, utemeljitelju i prvom predsjedniku (koji je to po stranačkim odlukama bio u kontinuitetu od 1990. do danas) počeo hvaliti politiku nove Vlade prema Haagu, stvar je nepoznavanja Paragine pravaške politike, a ona izgleda ovako: Još 1997. je pred Međunarodnim tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu podnio njegovom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv pokojnog predsjednika Tuđmana zbog dijeljenja Bosne i Hercegovine i (su)agresije na nju, kao i zbog političkih ubojstava nad braniteljima BiH, generalom HOS-a Blažem Kraljevićem i osam njegovih časnika. U vrijeme kada je oporbenjak Račan šutio o Haagu, Paraga je zbog istine i pravde stavljao glavu na panj. Isto tako je g. Đapić deset godina podržavao Tuđmanovu politiku, i posljednji je u našoj Republici koji ima moralno pravo tvrditi izvan konteksta da Paraga podržava Račana. Paraga podržava samo istinu i pravdu.

 

Goran Jurišić

Ured za odnose s javnošću