Novi list: 31. 5. 2000.

STRAHUJU LI ESDEPEOVCI OD PADA POPULARNOSTI ZBOG NEPOPULARNIH MJERA ULADE?

Pusić: Završio medeni mjesec SDP-a

Piše Jasmin KLARIĆ

ZAGREB - SDP – “visi”, ocjena je koja se može čuti iz usta dosta članova te stranke, nezadovoljnih načinom na koji se razvijaju odnosi u vladajućoj koaliciji. Naime, ova stranka, koja ima 50 posto udjela u novoj Vladi, identificira se s njenim potezima, koji su često nepopularni. Tako se otvara prostor da ostale stranke u vladajućoj koaliciji poentiraju na račun Vlade koju javnost doživljavava - Račanovom, odnosno SDP-ovom. Takva situacija, što može rezultirati padom popularnosti SDP-a, nastojat će se promijeniti na sastanku čelnika stranke, što će se održati za vikend - 3. i 4. lipnja na Krku.

“Ne radi se ni o čemu izvanrednom. Slične sastanke održavali smo prije, a održavat ćemo i u budućnosti, svakih nekoliko mjeseci”, uvjerava dopredsjednik SDP-a i Sabora Zdravko Tomac. No, ni on ne bježi od toga da će glavna tema na sastanku biti upravo odnosi u vladajućoj koaliciji, odnosno kako promijeniti situaciju. Određene se stranke, naime, ponašaju kao unutrašnja opozicija, što šteti i Vladi i SDP-u. “Svi prolazimo, ili padamo, to mora biti jasno svim akterima 'šestorke'”, objašnjava Tomac. Uvjeren je da se problemi moraju rješavati bez strančarenja i da to SDP i čini. “Od 120 funkcija na koje smo imali pravo po međustranačkoj raspodjeli, samo 16 Ijudi su SDP-ovci, a ostali - nestranački kadrovi”, kaže Tomac, “dok druge stranke 'šestorke' inzistiraju na tome da i na mjesta na srednjim i nižim razinama vlasti, postavljaju svoje ljude”. No, dopredsjednik SDP-a je mišljenja da tu njegova stranka dobro postupa, te da treba zadržati prevlast kriterija stručnosti.

Predsjednica HNS-a, stranke kojoj je u posljednje vrijeme porasla popularnost, Vesna Pusić, stvari doživljava manje dramatično. “Završio je medeni mjesec, pa su se dečki malo uspaničili”, kazat će Pusić, ciljajući na nezadovoljstvo SDP-ovaca. Ona smatra kako je normalno da najjača stranka ima i najveći dio odgovornosti za poteze Vlade, te kako svaka od vladajućih stranaka svoj dio posla u Saboru i Vladi odrađuje kako treba.

“Ako se već dijelimo aritmetički, a to činimo - onda se aritmetički treba dijeliti i odgovornost. Ne mogu prihvatiti odgovornost za neke odluke na koje moja stranka ne može ili može tek vrlo malo utjecati”, kaže Vlado Gotovac, predsjednik LS-a. On je čak i. nezadovoljan razinom zajedništva koju pokazuju stranke vladajuće koalicije. “Biti zajedno ne znači se pretvoriti u neku novu činjenicu na političkoj sceni”, upozorava Gotovac.

Tomca, pak, ohrabruje to što u strateškim pitanjima među koalicijskim partnerima nema razlike, no ako se nastavi trend napadanja vlastite Vlade, “SDP će ozbiljno preispitati odnose unutar koalicije”, kaže dopredsjednik trenutno najjače hrvatske stranke.

Budući njegova stranka ima mogućnosti promijeniti ne samo odnose, već i članove vladajuće koalicije, jasno je što će biti najintrigantniji politički događaj ovog vikenda. Nakon stotinu dana šutnje, SDP je na potezu.