Jutarnji list: 31. 5. 2000.

TRANSKRIPTI Hrvoje Šarinić komentira dio razgorora predsjednika Tuđmana i biznismena Vanje Špiljka

Razočaran sam Tuđmanovom tvrdnjom da sam radio za KOS i francuske tajne službe

Da nije surađivao s francuskim tajnim službama, kako je rekao Tuđman Špiljku, prema Šarinićevu mišljenju dokazuje javno odličje Legije časti

ZAGREB - S Vanjom Špiljkom u dobrim sam odnosima još od 1990. godine, kada su ga zbog obiteljskog podrijetla htjeli maknuti. On je bio predstavnik Ine u Švicarskoj, a ja sam se, mada ga nisam ni poznavao, zauzeo za njega. Poslije je Špiljak otišao iz Ine i osnovao tvrtku Mitan Investment, koja je jedan od isporučitelja derivata za SFOR i međunarodne trupe na Kosovu - rekao nam je u telefonskom razgovoru Hrvoje Šarinić poričući nagađanja da je zajedno sa Špiljkom, bivšim potpredsjednikom Ine, zarađivao na mutnim poslovima s opskrbom UNPROFOR-a.

Pokojni predsjednik Tuđman tri je puta u veljači i ožujku prošle godine primio na Pantovčaku sina Mike Špiljka, uoči njegova sastanaka sa Miloševićem.

Tom je prigodom, kako smo već pisali, dogovarana hrvatsko-srpska gospodarska suradnja koja je propala početkom NATO-ovih napada na SRJ. Usput, Špiljak je posredovao i oko rješavanja problema Prevlake i pitanja BiH. Aktualizirano najavama izdanja memoarske knjige Hrvoja Šarinića o pregovorima s Miloševićem, Tuđman i Špiljak velik dio razgovora posvećuju Hrvoju Šariniću, koji u to vrijeme više nije na Pantovčaku. Tuđman se još prije čitanja pred Miloševićem htio ograditi od Šarinićeve knjige.

U jednom trenutku Predsjednik o svom dugogodišnjem suradniku zaključuje: "Njega je sasvim sigurno, ne sasvim sigurno, nego znamo, s obzirom da je radio vani na nuklearnoj, u Francuskoj... prema tome ... KOS i ovdje držao. Ali to znači da ga je i Francuska držala". Šarinić nam je na taj podatak rekao da je jako razočaran. Takve insinuacije, kaže, počele su se javljati nakon što su se njih dvojica razišli, a posljedica su Predsjednikove bolesti. Da nije surađivao s fancuskim tajnim službama, po Šariniću, dokazuje upravo javno odličje Legije časti. Šarinić smatra da je predsjednik prije bolesti imao u njega puno povjerenje što, kaže, dokazuje i njegovo ponovno imenovanje na mjesto predstojnika Ureda 1996. godine, kada mu je Predsjednik uoči odlaska na liječenje "dao zadatak da se brine o kući".

Šarinić je Tuđmanu rekao za ideju da objavi knjigu, na što je Tuđman odgovorio kako nema ništa protiv, ali neka mu je prije pokaže. U međuvremenu su se razišli i, iako je Tuđmanu poslao knjigu s posvetom, nikada nije čuo njegovo mišljenje.

S. Despot