Novi list: 1. 6. 2000.

LIDERU HSP-a PRIJETE TRI GODINE ZATVORA?

Policija provjerava Đapićevu izjavu

ZAGREB - Ukoliko policija i tužilaštvo pronađu dostatne dokaze Anti Đapiću, predsjedniku HSP-a mogla bi zbog njegove vukovarske izjave biti izrečena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Naime, ČI. 129 st. 3. Kaznenog zakona RH za kazneno djelo prijetnje počinjeno prema većem broju osoba uz uzrokovanje veće uznemirenosti građana predviđa takvu kaznu.

Na Đapićevu izjavu “Doći ćemo mi na vlast, a onda jao Srbima”, promptno je reagiralo vukovarsko općinsko državno odvjetništvo zatraživši od policije potrebne provjere. Zlatko Jarić, Općinski državni odvjetnik iz Vukovara rekao nam je jučer kako nije bio na skupu na kojem je govorio Đapić, pa ne zna je li u dnevnim novinama njegova izjava dostojno citirana. Zato je naložio policijsku provjeru, nakon čega će moći utvrditi ima li osnove za progon čelnika HSP-a zbog prijetnje.

A.R.K.

Marin Vidić Bili: Đapić slao dečke u Vukovar, a ostajao u Zagrebu

Na upit kako komentira posljednji istup čelnika HSP-a Ante Đapića u Vukovaru, Marin Vidić Bili, bivši povjerenik za Vukovar je rekao:

- Prije svega treba reći da je on zaprijetio građanima Republike Hrvatske. Vrijeme rata je iza nas. Želim naglasiti kako je u organizaciji HOS-a bilo odličnih momaka u obrani Vukovara i ja im na tome zahvaljujem. Međutim, gospodina Đapića pozivam, da danas u Vukovar dovodi ljude koji su spremni raditi. Pri tome ga želim podsjetiti da je on '91. godine u Vukovar slao dečke, dok je on istovremeno ostajao u Zagrebu. I danas treba živjeti u Vukovaru tijekom cijele godine, a ne doći jedan dan i prijetiti građanima Republike Hrvatske.

Stipe Mesić:

Prijetnja Hrvatskoj

“Od jednog magistra pravnih znanosti očekuje se da je položio Rimsko pravo, a već je tamo mogao naučiti da nema kolektivne odgovornosti”, komentirao je Đapićevu prijetnju Srbima hrvatski predsjednik Stipe Mesić. “Njegove prijetnje nisu prijetnje nikom drugom doli Hrvatskoj a oni koji izjavljuju ovakve stvari, žele izolaciju Hrvatske i žele nastaviti ono što je dosad rađeno - vladati bez kontrole i trošiti bez kontrole. Hrvatska ne može biti podložna nikome, pa ni Đapiću”.