Jutarnji list: 1. 6. 2000.

POKOLJ U AHMIĆIMA Objavljujemo sadržaj dokumenta koji je bivši ravnatelj HIS-a uputio bivšem Predsjedniku Republike

MIROSLAV TUĐMAN U IZVJEŠĆU HIS-a U OŽUJKU 1994.: Ignac Koštroman i Dario Kordić odgovorni su za zločine u selu Ahmići

U izvještaju nazvanom ‘Masakr u selu Ahmići počinili pripadnici jedinice za posebne namjene policije HVO-a’ piše da su pripadnici te jedinice i jedinice Jokery, pod zapovijedanjem Vlade Ćosića i Paška Ljubičića, zbog osvete za trojicu ubijenih masakrirali cijelo selo

Pišu: Ivanka Toma i Boris Vlašić

Dario Kordić i Ignac Koštroman odgovorni su za zločin u Ahmićima, napisano je u HIS-ovu izvještaju koji je u ime ravnatelja HIS-a prof. dr Miroslava Tuđmana predsjedniku Hrvatske dr Franji Tuđmanu, u ožujku 1994. godine, uputila Đurđa Šušak.

Citirana rečenica pripada poznatom izvještaju HIS-a pod nazivom "Masakr u Ahmićima" koji je prije desetak dana iz Ureda predsjednika Mesića odaslan na desetak adresa. Do sada je u javnosti objavljena informacija da su petorica neposredno odgovornih za izvršenje plana pokolja u Ahmićima dobili lažni identitet, pod kojim se još kriju, te opisi njihovih djela zbog kojih bi trebali biti procesuirani. Carla del Ponte, podsjetimo, za nedavna je boravka u Zagrebu rekla i to kako Haaški ured tužitelja prepušta njihovo procesuiranje hrvatskom pravosuđu. To je velik ustupak jer počiniteljima zločina ne prijeti više od 20 godina zatvora, a i to u slučaju da osumnjičeni ne uspiju postići nagodbu ili pak hrvatsko državno odvjetništvo ne pristane na nagodbu s njima.

Nagodbom bi mogli ishoditi mnogo niže kazne. Ono što do sada nije objavljeno jest procjena HIS-a o odgovornima za planiranje masakra u Ahmićima, a to su Dario Kordić i Ignac Koštroman, što je prvi put da netko imenuje odgovorne za zločin u Ahmićima koji su po svojem položaju tijekom rata u BiH bili u istom ili višem rangu od Blaškića.

Sukob Kraljevića i Blaškića

Naime, izvještaj HIS-a sastavljen je od tri povezana dijela, a u najbitnijem, pod nazivom "HR HB: Podjele i borba za vlast", opisuje se odnos snaga u srednjoj Bosni, sukob između Tihomira Blaškića i Darka Kraljevića te nastojanje Ignaca Koštromana i Darija Kordića da smijene Blaškića s njegove funkcije zapovjednika HVO-a.

Izvještaj počinje tvrdnjom kako bi "imenovanje Darka Kraljevića u GS HVO-a moglo dovesti do raspadanja obrambenoga sustava ZP Vitez i pada Viteza u muslimanske ruke". Navodi se da HIS raspolaže informacijom kako bi 18. veljače 1994. godine, istoga dana kada je izvještaj napisan, trebao biti održan sastanak između Mate Bobana, Brune Stojića, pukovnika Jelavića i generala Ante Rose, na kojemu bi Darko Kraljević trebao dobiti čin pukovnika, HVO-a i biti imenovan u GS HVO-a. HIS-ovi izvjestitelji tvrde i to da raspolažu informacijom da imenovanje u GS HVO-a "Darko Kraljević namjerava iskoristiti za rušenje pukovnika Blaškića uz pomoć Darija Kordića i Ignaca Koštromana".

Zapovijed za zločin

U izvještaju se u samo dvije-tri rečenice navodi kako "već dulje vremena traje prikriveni, ali vrlo žestoki sukob između Darija Kordića i Ignaca Koštromana s presjednicima HVO-a Travnik, N. Travnik, Vitez i Busovača. Sukob izbija nakon pada znatnog dijela teritorija u srednjoj Bosni u muslimanske ruke... za što velik dio krivnje snose direktno Dario Kordić i Ignac Koštroman, svojim političkim i vojnim voluntarizmom i nesposobnošću. Pored ovoga", stoji u izvještaju, "Dario Kordić i Ignac Koštroman odgovorni su za zločin u Ahmićima, lošu organizaciju proizvodnje u SPS Vitez te uništavanje razvojne dokumentacije neprocjenjive vrijednosti".

Iako su Ahmići samo spomenuti u izvještaju, ta tvrdnja nedvojbeno pokazuje da je neka od državnih službi, u ovom slučaju HIS, provela istragu i utvrdila odgovorne osobe za pokolj u Ahmićima.

Štoviše, u odnosu na dio izvještaja koji govori o planovima Darka Kraljevića da zauzme mjesto Tihomira Blaškića, gdje se navodi da HIS raspolaže informacijama, ovdje se jednostavno tvrdi tko je odgovoran za Ahmiće i time se barata kao utvrđenom činjenicom. Doda li se tome zaključak iz već objavljenoga izvještaja nazvanog "Masakr u selu Ahmići počinili pripadnici jedinice za posebne namjene policije HVO-a", u kojem se kaže da su pripadnici te jedinice i jedinice Jokery, pod zapovijedanjem Vlade Ćosića i Paška Ljubičića, počinili zločin, moglo bi se zaključiti da su pored Blaškićeve zapovijedi za napad, Kordić i Koštroman izdali zapovijed za zločin.

Usto, izvještaj govori i o tome tko planira vojne akcije. To, iako je formalno zadužen za obranu i izvođenje vojnih operacija, ne čini Tihomir Blaškić, ili ne čini u mjeri u kojoj bi kao zapovjednik jednoga područja morao. "Pukovnik Blaškić nema većeg utjecaja na planiranje vojnih akcija, što čine isključivo Dario Kordić i Ignac Koštroman, rezultat čega je gubitak teritorija i velik broj poginulih vojnika HVO-a. Svojim utjecajem puk. Blaškić spriječio je da Darko Kraljević preuzume zapovjedništvo nad 5. gardijskom brigadom, koja se upravo osniva u Vitezu, zbog čega se D. Kraljević želi s njim obračunati i preuzeti njegov položaj, sve uz pomoć Darija Kordića i Ignaca Koštromana.", stoji u izvještaju. To jednostavno znači sljedeće, da su Kordić i Koštroman bili u sukobu s Blaškićem, da su, iako prvenstveno civilni lideri, uzeli u svoje ruke vođenje vojnih akcija koje su izvodili na štetu Hrvata jer su gubili položaje i vojnike te da je Blaškić bio izvan tijeka tih vojnih akcija, ili daje na njih teško mogao utjecati. Izvještaj nadalje navodi kako se Kraljević predstavljao zamjenikom generala Rose te da je u njegovoj odsutnosti potpisivao dokumente i zapovijedi, kao i da je prijetio da će se obračunati s Gojkom Šuškom, Mladenom Naletilićem i Ljubom Ćesićem Rojsom ne bude li imenovan u GS HVO-a.

Koštroman u Kninu

Nakon saznanja o kompletnom sadržaju HIS-ova izvještaja nameću se pitanja Blaškićeve odgovornosti te progona osoba za koje je već HIS, svojom istragom, utvrdio da snose odgovornost za masakr u Ahmićima. Uz objavljenu informaciju o petorici neposredno uključenih u pokolj, koji su zahvaljujući više puta mijenjanom identitetu još u bijegu i od kojih, prema informacijama iz MUP-a na koje se poziva "Globus", jedan namjerava progovoriti kako bi ishodio manju kaznu, postavlja se pitanje odgovornosti i samoga Ignaca Koštromana. Za njega se u "Nacionalu" navodi da se nalazi na području Knina.

Tihomir Blaškić osuđen je za izdavanje zapovijedi za napad tijekom kojega je počinjen zločin, ali i za propust kažnjavanja počinitelja. Izvještaj HIS-a, koji govori da su za Ahmiće odgovorni drugi, a ne Blaškić, ne skida odgovornost za propust kažnjavanja. Međutim, samim tim izvještajem, a i najavom drugih dokumenata, potvrđuje se priča o postojanju paralelnih linija zapovijedanja pa bi se njihovom uspostavom pokazalo ono što je Blaškić tvrdio tijekom suđenja - da je pored njega netko drugi mnogo uspješnije zapovijedao jedinicama koje su formalno bile podređene njemu.

TKO JE POČINIO ZLOČIN

U izvještaju HIS-a iz 1994. godine kao glavni krivci za zločin navode se Dario Kordić i Ignac Koštroman a kao neposredni počinitelji zločina Vlado Ćosić, Paško Ljubičić, Zoran Krište, Miroslav Bralo Cicko i Ivica Antolović zvani ‘Sjano’. Dario Kordić, tijekom rata u BiH potpredsjednik HDZ-a i HZ HB, danas se nalazi u pritvoru u Haagu gdje mu se sudi za navodne ratne zločine. Ignac Koštroman, nekadašnji tajnik vlade Herceg Bosne i načelnik Policijske uprave HVO-a, danas navodno živi u Kninu kao visoki časnik HV-a. U bijegu su Ante Slišković, Paško Ljubičić, Miroslav Bralo Cicko i Vlado Ćosić.

Slavko Rako: Bez komentara

Slavko Rako, glasnogovomik MUP-a, ni jučer nam nije dao konkretniju informaciju o tome koliko je i je li napredovala istraga o slučaju Ahmići. Baš zbog interesa istrage Rako nam je rekao kako MUP nema komentara.

Berislav Živković: Ne znam zašto nisu uhićeni

- Državnom odvjetništvu nisu dostavljeni izvještaji HIS-a o zločinu u Ahmićima, no unatoč tome ono je upoznato s njihovim sadržajem te se protiv počinitelja i nalogodavca

vodi istraga - izjavio je državni odvjetnik Berislav Živković. Živković nam nije želio otkriti ni jednu pojedinost u vezi s istragom, navodeći samo da Državno odvjetništvo kontinuirano surađuje s policijom oko rasvjetljavanja zločina u Ahmićima, ali jednako tako i drugih slučajeva ratnog zločina. - Bilo bi krajnje neprofesionalno kada bih javno govorio o tome koje se radnje poduzimaju - navodi Živković. Na pitanje zašto se protiv odgovornih za masakr u Ahmićima do sada nije ništa poduzelo, Živković je rekao da ne zna zašto nisu uhićeni, ali da je to svakako trebalo učiniti ako se znalo tko su i gdje se nalaze. O mogućnosti davanja imuniteta od progona jednome od petorice osumnjičenih za zločin koji bi zauzvrat svjedočio, Živković se također nije želio izjašnjavati.