Večernji list: 1. 6. 2000.

KOLIKO JE REALNA NAJAVA O RASPISIVANJU IZVANREDNIH IZBORA
DRAŽEN BUDIŠA PREDSJEDNIK HSLS-a, O ODNOSIMA UNUTAR ŠESTORICE:
Nove izbore traže zagovornici čiste ljevičarske vlade
* Teza o novim izborima - alibi za Vladine pogrešne poteze * Neprihvatljive su mi i teze o lokalnim izborima već u rujnu ove godine
Otkako se šest stranaka okupilo u koaliciju i predvođeno SDP-om pobijedilo na izborima, njihovi međusobni odnosi i način funkcioniranja iza zatvorenih vrata predmet su najrazličitijih špekulacija o tome koliko će trajati stabilnost koalicije, koliko njihovi odnosi utječu na čvrstinu izvršne vlasti te treba li rekonstruirati odnose u šestorki. Nakon teza o tome kako je vrijeme da SDP potraži novog strateškog partnera umjesto HSLS-a, pri čemu se otvoreno zagovara HNS, u posljednje vrijeme počinje se spominjati mogućnost rekonstrukcije Vlade i čak raspisivanja izvanrednih izbora. U političkim kuloarima takve je rasprave, koje zasad nemaju uporište u stvarnosti, uklopio nedavni intervju potpredsjednika SDP-a Zdravka Tomca koji je upozoravao da izvanredni izbori za Zastupnički dom mogu biti rješenje ocijeni li SDP da su druge članice koalicije nelojalne pobjedničkoj politici. O odnosima unutar šestorke kritički je progovorio i Dražen Budiša, šef HSLS-a i glavni partner Ivice Račana, ustvrdivši da se oni koji plasiraju teze o izvanrednim izborima ponašaju neodgovorno jer je ovoj Vladi potrebna politička stabilnost kako bi mogla raditi u miru i na pravi način rješavati probleme.

Miješali bi karte ispočetka
- Ne znam tko je prvi lansirao tezu o novim izborima, ali ona kruži u medijima već dva, tri tjedna. U pravilu dolazi iz onih političkih krugova koji napadaju HSLS kao stranku koja bi nanovo miješala karte, a zapravo lansiranjem te teze oni stvaraju preduvjete za vlastito miješanje karata ispočetka - konstatirao je Budiša.
- Više je razloga za to, a jedan je da tu tezu lansiraju oni koj
i su nezadovoljni sadašnjom pozicijom svojih stranaka u Vladi. Uz njih, nove izbore zagovaraju i politički krugovi koji bi htjeli jednobojnu ljevičarsku vladu. Osim toga, to je i alibi teza za dosadašnje i buduće pogrešne poteze naše Vlade - kaže Budiša.
On ističe da njegova stranka ne traži alternativnu politiku izvan šestorke te da računa isključivo na sadašnji mandat. No, upozorava Budiša, ako politika drugih partnera u šestorki krene putem destabilizacije koalicije i novih izbora, HSLS će se znati prema tome odrediti.
Ilustrirajući čime se, po njegovu mišljenju, treba baviti Koordinacija šestorice, Budiša navodi primjer istrage o privatizaciji Večernjeg lista. O odluci o sudskoj zabrani prodaje Večernjakovih dionica austrijskoj Styriji po njegovu su mi
šljenju trebala raspravljati šestorica predsjednika jer je riječ o strateški važnoj odluci. No, kaže Budiša, to se nije dogodilo. Privremena je zabrana uvedena, a Koordinacija šestorice o tome nije raspravljala.

Šestorica se nisu dogovorila tko će na Bleiburg
- U medijima se manipulira i kadrovskom politikom i imenovanjima i plasira se nebulozna statistika o tome kako su zastupljene pojedine stranke. Moram reći da svaka stranka u koaliciji može donositi odluke što će raditi, ali ni jedna ne može odlučivati o politici neke druge - rekao je Budiša. - Kao što su mi neprihvatljive teze o novim parlamentarnim izborima, tako mi je neprihvatljiv i stav da bi lokalni izbori trebali biti održani već u rujnu ove godine.
Budiša je, naime, time aludirao na nedavni st
av Vlade koji se čuo na zatvorenoj sjednici o tome da bi lokalni izbori trebali biti održani u jesen. Budiša prigovara partnerima zato što se još u dijelu medija održava afera stvorena nakon govora Bolte Jalšovca, potpredsjednika Sabora iz redova njegove stranke, na Bleiburgu. Naime, u Koordinaciji šestorice nije se odlučivalo tko će ići na Bleiburg, niti tko će govoriti u ime države. Budiši je i danas nejasno zašto na Bleiburg nisu išli on i premijer Račan, što su u predizbornoj kampanji govorili. Na kraju, zbog neadekvatnog dogovaranja u Koordinaciji, na Bleiburškom polju HSLS je ostao sam. Naime, uz Jalšovca tamo su bili zamjenik premijera Goran Granić i ministar obrane Jozo Radoš.


Šestorica se često bave marginalnostima
Budiša drži da je došlo vrijeme za ozbiljno razmatranje načina na koji se u Koordinaciji predsjednika šest stranaka donose strateške odluke, koje potom postaju politika Vlade. Koordinacija se, kaže Budiša, često bavi marginalnostima poput popunjavanja nekih nadzornih odbora, umjesto str
ateškim odlukama. Za ilustraciju, Budiša kaže da, primjerice, Zakon o obnovi i onaj o područjima od posebne državne skrbi, koji su digli puno prašine u Saboru i javnosti, uopće nisu bili razmotreni u Koordinaciji predsjednika stranaka. Gospodarske mjere koje je osmislila Vlada u Koordinaciji su bile samo u kontekstu smanjivanja PDV-a, a kad se od toga poteza odustalo, tog trenutka Koordinacija je prestala razgovarati o gospodarskoj politici.

M. Šarić

VESNA PUSIĆ, PREDSJEDNICA HNS-a:
O rekonstrukciji Vlade može se govoriti tek za godinu i pol
Mislim da su priče o potrebi prijevremenih parlamentarnih izbora neozbiljne i da nemaju veze sa stvarnim stanjem. Osim toga, kakva bi smisla imalo sada bacati koplje u trnje kad je jasno da su mnoge stvari pokrenute i da treba vremena za njihovu provedbu, pa onda i za stvarnu procjenu uspjeha ili neuspjeha šestorke. Zasad ne vidim nikakav razlog za ozbiljna nagađanja o tome.
Isto vrijedi i za rekonstrukciju vlade - kaže V. Pusić. Prema njezinu mišljenju, ova će Vlada do kraja iskoristiti svoj mandat, iako će možda neke promjene s vremenom biti nužne, ali to u svakom slučaju nije nakon tri mjeseca
, dok se još ne može ozbiljno govoriti o konkretnim rezultatima i uspjesima ili neuspjesima, jer za njih jednostavno nije bilo vremena. Procjena rada pojedinih resora i pojedinih ministara u Vladi može se napraviti nakon godine i pol i tada bi se moglo vidjeti ima li mjesta za rekonstrukciju Vlade i u kojoj mjeri. (jp)