Novi list: 2. 6. 2000.

ŠTO OD REVIZIJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE OČEKUJU SINDIKALNI ČELNICI

Revizija – smokvin list vladajuće koalicije

Oni koji su ostali bez posla, na njega neće biti vraćeni - a izgubljene dionice i moguću zaradu, mali dioničari teško mogu nadoknaditi. Stoga

onima koji su pretvorbom i privatizacijom najviše izgubili - radnicima - ostaje tek moralna satisfakcija

Piše Gabriela GALIĆ

ZAGREB - Što se može očekivati od revizije pretvorbe i privatizacije? Hoće li i kakve rezultate donijeti “čeprkanje” po slučajevima čija se problematičnost ističe godinama i tko će od toga imati koristi? Svi oni koji su bili umiješani, ili su još uvijek, u moguće sumnjive poslove, snosit će tek moralnu odgovornosti. A znamo, da im je do takve odgovornosti stalo, ne bi godinama unazad nezakonito gomilali imetak. Radnici i mali dioničari ni nakon revizije pretvorbe i privatizacije neće doći u bolji položaj. Oni koji su ostali bez posla, na njega neće biti vraćeni, a izgubljene dionice i moguću zaradu, mali dioničari teško mogu nadoknaditi. Stoga, onima koji su pretvorbom i privatizacijom najviše izgubili - radnicima - ostaje tek moralna satisfakcija da su krivci makar dobili “ime i prezime” - ako i do toga dođe.

Sami sindikati proteklih su godina u nekoliko navrata zahtijevali reviziju pretvorbe i privatizacije. Poslodavci, kod kojih se nazire lagano negodovanje spram vladina prijedloga zakona, naglašavaju kako bi revizija mogla utjecati na povlačenje inozemnih ulagača i usporavanje daljnje privatizacije. Kad je, pak, riječ o zakonskom prijedlogu do prije par mjeseci vladajuće stranke u zemlji, sve su strane jedinstvene smatraju ga licemjernim.

“Deset godina bili su slijepi i gluhi. Zbog čega su sprječavali donošenje zakona o reviziji kad su to predlagali sindikati i oporba, a danas izlaze sa svojim prijedlogom”, poručuje Vitomir Begović, glavni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. S druge, pak, strane, Zdenko Mučnjak, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, ističe kako je upravo u poduzećima koje bi HDZ izuzeo od revizije - tvrtke u potpunom vlasništvu Fonda za privatizaciju - učinjeno najviše malverzacija.

Pitanje je može li se kotač vratiti unatrag, veli Mučnjak komentirajući Vladin prijedlog revizije. On smatra kako se efekti revizije, koje javnost očekuje, neće osjetiti, a dok god sankcije budu moralnog karaktera od zakona se puno ne može očekivati. “Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije je Adamov list, odnosno pokriće vladajućih stranaka za ono što su obećali u predizbornoj kampanji”, veli Mučnjak. Prema njegovom mišljenju puno bi bolje bilo da Vlada poduzima korake prema boljem funkcioniranju pravne države.

Čvršći i brži rad pravosuđa zagovara i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. I on kao i Mučnjak smatra, kako je vladin prijedlog zakona prekompliciran, iako je revizija nužna. No, ovakvim prijedlogom mogla bi se razvući u nedogled što bi stvorilo pravno-financijsku nesigurnost u kojoj bi strani investitori teško ulagali u gospodarstvo.

“Kada bi se svi procesi koje su sindikati pokrenuli dovršili, suzio bi se krug poduzeća čiju bi pretvorbu trebalo revidirati”, ističe Mučnjak. Kao jedan od primjera Mučnjak ističe slučaj zadarskog Polikema, zbog čije se pretvorbe već nekoliko godina vodi spor. Uz to, upitno je koliko će se u reviziji moći napraviti s obzirom na to da su ranija zakonska rješenja omogućavala nemoralne radnje.

S druge, pak, strane, Begović tvrdi kako je bilo moguće i postojećim zakonima spriječiti negativne pojave, no nije bilo političke volje, pa su takve radnje legalizirane. Nemoguće je očekivati vraćanje na početne pozicije, veli Begović, dodajući kako bi se zakonom o reviziji spriječile mogućnosti nelegalnih radnji u budućnosti. Najveći problem bit će tvrtke koje su potpuno nestale, kao i slučajevi kriminala. Kod tvrtki, za koje se utvrdi da su u startu podcijenjene, prema Begovićevom mišljenju trebalo bi se ići na nagodbe s novim vlasnicima. Sredstva koja bi se na taj način prikupilo trebalo bi uložiti u programe novog zapošljavanja.

“Svatko odgovoran mora biti dostupan pravdi. Kriminalu i korupciji nema mjesta u niti jednoj državi i to treba biti jasno”, veli Begović objašnjavajući kako revizija ne znači zaustavljanje daljnjeg tijeka privatizacije, već samo jasno postavljanje stvari na prava mjesta.