Globus: 2. 6. 2000.

Globus doznaje: jedan od osumnjičenih za pokolj u Ahmićima, koji je još u bijegu, najavio je da će se predati i iznijeti istinu o zločinu:

Da li je jedan od petorice osumnjičenih za ahmićki zločin spreman svjedočiti?

Piše: Antun MASLE

Prije nekoliko dana, u prilogu koji je temeljen na "Globusovu" tekstu, ali bez navođenja izvora, Pašku Ljubičiću, Anti Sliškoviću, Vladi Ćosiću, Vladi Kojiću i Miroslavu Brali Cicku ponuđena je mogućnost djelomičnog oprosta, pod uvjetom da svjedoče o masakru u Ahmićima i rasvijetle njegovu pozadinu. Citiran je čak i član Kaznenog zakonika RH koji to predviđa, kako bi se našla najslabija karika u lancu šutnje i potaklo kajanje, ili možda trgovina informacijama bar za djelomičan oprost.

Ponuda je, čini se, urodila plodom. Po informacijama kojima "Globus" raspolaže, vrlo skoro može doći do svjedočenja koje će dramatično utjecati na nastavak postupka generalu Tihomiru Blaškiću i rasvjetljavanje pitanja je li najpoznatiji haški zatočenik mogao znati za pripremanje masakra, ili je operacija Ahmići izvedena bez njegova znanja, štoviše, iza leđa njemu, tadašnjem zapovjedniku HVO-a srednje Bosne?

Po "Globusovim" izvorima u vrhu MUP-a, pregovara se sa svjedokom iz petorke koji je voljan detaljno govoriti o svim okolnostima masakra 16. travnja 1993., kad je likvidirano 116 Muslimana, muškaraca, žena i djece. Tko je svjedok i pod kojim će uvjetima svjedočiti, zasad nije moguće doznati, ali je poznato da neće govoriti samo o napadu na Ahmiće nego i o događajima koji su prethodili upadu u to muslimansko selo.

Ključni, dosad nerasvijetljeni, dio priče jest kako je okupljena postrojba posebne namjene Jokeri, iz sastava policije, za napad na Ahmiće. Dok se, u SIS-ovu izvješću s potpisom Đurde Šušak, koje je "Globus" objavio u prošlom broju, tvrdi da je napad organiziran samovoljno, iz osvete zbog pogibije i zarobljavanja nekoliko suboraca iz HVO-a, što je razumljiva verzija, s obzirom na izvor, novi svjedok akciju Jokera namjerava prikazati u potpuno drukčijem svjetlu: kao planiranu operaciju hrvatskoga političkog vrha srednje Bosne, za čije se izvršenje pobrinuo dio vojnog vrha HVO-a izravno povezan s Mostarom i Grudama.

Po njegovim tvrdnjama, dan prije pokolja u Ahmićima, 15. travnja, u Vitezu je održan sastanak predsjednika HDZ-a srednje Bosne Darija Kordića, glavnog tajnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ignaca Koštromana, šefa SIS-a srednje Bosne Ante Sliškovića, zapovjednika IV. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića i njegova zamjenika Vlade Ćosića. Bio je to posljednji u nizu od nekoliko susreta političko-policijskog čelništva Lašvanske doline u vezi s napadom na Ahmiće, koji je u potpunoj tajnosti pripremao Stožer HVO-a u Vitezu.

Cilj je bio opustošiti jedno muslimansko selo radi zastrašivanja muslimanskog življa, poticanja iseljavanja, stvaranja zle krvi kao upaljača novih sukoba u srednjoj Bosni. Izabrano je selo smješteno uz cestu izmedu hrvatskih enklava Viteza i Busovače.

Sve je to rečeno na posljednjem sastanku prije masakra i o tome će svjedok govoriti. Kad su detalji uglavljeni, Paško Ljubičić iznio je zapovijed postrojbi Jokeri u njihovoj bazi, tzv. Bungalovu.

Iako će iz svjedočenja biti potpuno jasno da Blaškić, u to doba pukovnik, nije imao nikakvih informacija o napadu, pa ga, prema tome, nije mogao ni spriječiti, ostat će nepoznato tkoje bio supervizor.

O sastanku tog parastožera prije pokolja govore i neki novootkriveni dokumenti, ali svjedočenje, ako bude kvalificirano još će više vrijediti na sudu.